Csecsemőkor

PKU-s a kisbabám

Amikor a kisbabádat PKU-val diagnosztizálták – bizonyára érzelmes és felkavaró időszak volt számodra. Fontos azonban emlékezni arra, hogyha a PKU-s gyermekek kora csecsemőkoruktól kezdve megfelelő diétát tartanak, normális, egészséges életet élhetnek.

A PHE-szint vizsgálata

A kisbabád vérének fenilalanin szintjének vizsgálata a PKU kezelésének fontos része. A vér PHE-szintjének a céltartományon belül tartása elősegíti a normális növekedést és fejlődést.

Megszületés után

A kisbabád megszületése után biztos sok kérdés esetleg kétség merül fel benned a táplálással kapcsolatosan. A fenilketonúriás csecsemők táplálásakor azonban sok minden másra is figyelned kell.

Kettő illetve három hónapos kortól

Mostanra már te is biztosan megérted a babád nyelvét, és tudod, mikor éhes, mikor fáj valamije, mikor fáradt. A táplálásában is mérföldkőhöz érkeztél, bár a tápszerek adását folytasd tovább, ahogy eddig is tetted.

Négy hónapos kortól

A fenilalanin-mentes csecsemőtápszer és a fehérjepótló tápszer adását folytasd, a vér fenilalanin szintjének szoros követése mellett. Mindig ellenőriztesd a vérszintet, küldj megfelelő időközönként vérmintát a gondozóközpontba.

A babád PKU diétája

Kezdetben sok dolgot kell megtanulnod és megértened. A dietetikusod és mások, akiknek hasonló nehézségekkel kellett megbirkózniuk, nagy segítségére lehetnek neked ebben az időszakban.

Hat hónapos kortól

Ahogy változik csecsemőd, változik az étrendje is. Ebben az időszakban a napi étkezések száma 5-6 alkalom, melyből kétszer főzelékkel, egyszer gyümölccsel és egyszer gyümölcskásával kínáld meg a csecsemőt.

Kilenc hónapos kortól

Próbáljuk a csecsemő étkezéseit a család által fogyasztott ételekhez igazítani. Próbáljuk meg ételeinket fehérjeszegény módon elkészíteni, az alapanyagokat fehérjeszegény alapanyagokra cserélni.

Egy év felett I.

Gondolom, gyermeketek csecsemőkora nagyon hamar elszaladt. Mi a következő lépés, mit adhatsz majd ezután? Fenilalanin-mentes tápszert, melynek szénhidrát és zsírtartalma biztosítja gyermeked megfelelő energia ellátását.

Egy év felett II.

Egyéves kora körül a kisgyermek másként kezd vélekedni a táplálékról. Ez nem olyan meglepő dolog. Válogatósabb lesz, önálló ízlése kezd el kialakulni. Határozottan látni fogod, hogy melyik ételt szereti majd és melyiket nem.

Két év felett

A kétéves gyermek már lassan ráébred arra, hogy az ételeik különböznek a család többi tagjának ételeitől. Próbáld az ő nyelvén elmagyarázni, hogy az ő szervezetének erre van szüksége, és azok, amelyeket ti fogyasztotok, megbetegíthetik a testét.