A szigorú diéta mellett az élet egyéb területein is számtalan kihívással találkozhatnak a PKU-val élők. Az egyik ilyen témakör a sokszor igen érzékeny, ekcémára és napégésre hajlamos bőr ápolása. Azt gondolnánk, hogy csak a tavaszi-nyári időszak jelent extra terhelést ennek a bőrtípusnak, de a hűvösebb időben is ugyanúgy, sőt, még nagyobb odafigyeléssel érdemes kezelni a mindennapos arc- és testápolást. Ebben próbálunk segíteni néhány hasznos – és egyben szépítő – őszi bőrápolási tipp csokorba gyűjtésével. Cikkünk támpontot nyújthat a további keresgéléshez, és önképzéshez, hogy megtaláljuk a bőrünknek – és családunk bőrének – legmegfelelőbb hatóanyagokat, és termékeket.

Csodabogar.hu borapolas2

Miért kiemelt kérdés a bőrápolás PKU esetén?

A PKU-val élők esetében a szervezet melanin szintje jóval alacsonyabb az átlagosnál, mivel a melanin termelésben a fenilalanin (illetve az abból képződő tirozin) komoly szerepet játszik.  A melanin azoknak a sötét színű pigmenteknek az összefoglaló neve, amelyek többek között a bőr, a haj és a szem színét is meghatározzák, és az UV-sugárzás 99,9%-át elnyelik, ezzel megvédve a sejteket a káros sugárzástól és az esetleges kóros elváltozásoktól.

Az alacsony melanin szint következménye a világosabb, fényre érzékenyebb bőr és szem, illetve a szőke haj. Emellett PKU esetén igen gyakori a száraz bőr is, ekcémás jellegű kiütésekkel. 

Hogyan segíti a PKU-diéta a szép bőr és haj megőrzését?

Amikor egy PKU beteg eltér a szigorú diétától, a magas fenilalanin szint biotin hiányt okoz, hiszen a B7 vitamin az első, amelynek az anyagcseréjét a fenilalanin blokkolja. Ezt a vitamint H-vitaminnak is szokták említeni, állítólag a német „Haar und Haut”, azaz „haj és bőr” vitamin elnevezés nyomán. Hiánya bőrszárazságot, kiütéseket, seborrheás dermatitist okozhat, emellett a haj gyengülését, hullását és korpásodását is kiválthatja az alacsony biotin szint. Ez szerencsére könnyen orvosolható a diéta betartásával, és a fenilalanin szint folyamatos alacsonyan tartásával.

Az étkezés mindennek az alapja, de ezen túl érdemes néhány apró mindennapi szokást bevezetnünk ahhoz, hogy PKU mellett is szép, hidratált és egészséges maradjon bőrünk. A fényvédelem, a hidratálás és a bőrnyugtatás pedig PKU-s gyermekünk bőrének ápolásánál is nélkülözhetetlen.

Csodabogar.hu borapolas3

8+1 őszi bőrápolási tipp a mindennapokra – nem csak hölgyeknek

  1. Arctisztítás: mindennek az alfája, és omegája. A szárító hatású, csikorgósra tisztító habzó zselék helyett válasszuk a kétlépcsős arctisztítást: egy gyengéd, olajos tisztító szárazon bemasszírozva feloldja a zsíros szennyeződéseket, majd langyos vízzel leöblítve eltávolítja azokat. A makulátlan tisztaság érdekében a második lépés legyen egy lágy, krémes, enyhén habzó arctisztító, amely minden maradék sminket és koszt eltávolít, miközben hidratálja a bőrt.
  2. Hámlasztás: a szemcsés fizikai bőrradírok helyett vessünk be hetente néhány alkalommal gyengéd kémiai hámlasztókat, a bőrtípusunknak megfelelően. Az erőteljesebb AHA (gyümölcssav) és BHA (szalicilsav) helyett érzékeny bőr esetén próbáljuk ki a PHA hámlasztókat, amelyek akár a pirosodó, vízhiányos, rosaceás bőr ápolására is alkalmasak. A PHA az AHA-hoz hasonlóan vízben oldódó, de annál sokkal gyengédebb savfajta, amely megoldást nyújthat a ráncokra, a fakó bőrre és a vízhiányra egyaránt.
  3. Fényvédelem: az érzékeny PKU-val élők mindennapi arcápolásának része kell, hogy legyen egy 50 faktoros fényvédő, még a borongós téli napokon is! A kémiai fényvédők mellett most már számtalan olyan kombinált, vagy tisztán fizikai krém van, amely nem hagy vastag, fehér réteget a bőrön, és akár sminkelni is kényelmesen tudunk rá. Keressük azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak nanorészecskéket! Fontos, hogy ezt a lépést a PKU-s urak se hagyják ki, gyerekeknél pedig szintén alapkövetelmény a folyamatos fényvédelem.
  4. Hidratálás: keressünk könnyű, olajmentes hidratálókat, amelyek feltöltik nedvességgel a bőrt, és megtöltik azt élettel. A hiarulonsavas termékekkel nem lőhetünk mellé, de az új generációs beta-glucant is érdemes kipróbálni, hiszen még erősebb a hidratáló hatása! De sok egyéb mellett a nyírfavizes, az aloe verás, mézes, vagy zöld teás termékek is gondoskodnak az egészséges, hidratált bőrről, érdemes akár rétegezni is a tonert, lotiont, arckrémet, és éjszakai pakolást.
  5. Bőrnyugtatás és védelem: az érzékeny bőr ápolására próbáljunk ki különféle nyugtató hatóanyagokat tartalmazó termékeket, mint az ázsiai gázló (centella), vagy az egynyári üröm (artemisia). Az azulén is hatékony gyulladáscsökkentő, ahogyan a panthenol (B5 vitamin) tartalmú termékek szintén remek bőrnyugtatók. A ceramidok pedig olyan zsírsavak, amelyek természetes védőréteget képeznek a bőrön, és megakadályozzák annak kiszáradását, illetve a szennyeződések és mikroorganizmusok bejutását. Termelődésük a kollagénhez hasonlóan idővel csökken, így érdemes kívülről pótolni ceramidos krémekkel, hogy megelőzzük a kiszáradást és a ráncokat.
Csodabogar.hu borapolas4
  1. Extra táplálás: C-vitaminos szérumok, különféle ránctalanítókrémek, fiatalító peptidek, csiganyálas termékek alkalmazásával, különféle hatóanyagokkal vehetjük fel a harcot a bőröregedés, vagy a pattanások, bőrhibák, foltok ellen. Használjunk bőrtípusunknak és igényeinknek megfelelő, speciális hatóanyagokat tartalmazó krémeket, szérumokat, és hetente néhány alkalommal – ha időnk engedi – kényeztessük magunkat egy-egy szépítő arcmaszkkal, pakolással. 
  2. Testápolás: arcbőrünk és nyakunk mellett egyéb testrészeink is megérdemlik a gondoskodást. Hámlasszunk gyengéden, és használjunk érzékeny bőrre kifejlesztett, tápláló, természetes hatóanyagú termékeket. Itt is érdemes a ceramidos krémeket kipróbálni, hogy megóvjuk bőrünket a feszüléstől, kiszáradástól.
  3. Ekcéma, kiütések: kerüljük az agresszív tisztálkodószereket, a tusfürdőkben és samponokban az anionos felületaktív összetevőket, például az SLS-t, és társait. Emellett a triklozánt és a propilén glikolt sem kedveli az érzékeny, ekcémás bőr, így érdemes az ezeket tartalmazó termékeket natúr készítményekre váltani. A mosószer, öblítő is okozhat problémákat, így javasolt mindenből hipoallergénre váltani. Az érzékeny bőr ápolásánál pedig törekedjünk a gyengéd, természetes növényi olajokat és vajakat tartalmazó, illatanyag-mentes termékek választására.

+1   Igyunk minden nap 2-3 liter vizet, és időnként egy-egy tisztító gyógyteakúra is jól jöhet a bőrszépítésben. Emellett fogyasszunk rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget (természetesen a napi phe mennyiség figyelembevételével), hiszen sok más területhez hasonlóan a bőrápolás is belülről kezdődik. Az antioxidánsokban, vitaminokban, és nyomelemekben gazdag finomságok ragyogóvá varázsolják a bőrt, és segítenek megőrizni annak fiatalságát és rugalmasságát.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9888332/

https://www.britannica.com/science/phenylketonuria

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/fenilketonuria/638