A tavasz kezdetével megjelennek a friss idényzöldségek a piaci standokon és az élelmiszerboltok polcain, harmatosan zöldek, élénk színekkel és finom ízekkel-illatokkal vesznek körül minket. A szűkös zöldségválasztékkal teli tél után itt az ideje a frissítő változásnak!
A friss zöldségek tele vannak alapvető tápanyagokkal, amelyek támogatják szervezetünk megfelelő működését. A vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli étrend létfontosságú ilyenkor, mivel az évszakok változásai miatt fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre.
Íme néhány PKU-barát tavaszi zöldség, melyeket a fehérjeszegény fogásaidban érdemes kipróbálnod:
A zsázsa egy szerény levélzöldség, amely könnyed, mégis erőteljes ízű kiegészítője a szendvicseknek vagy salátáknak. Nyersen ideális fogyasztani, mivel a hő hatására csökken a tápértéke. A zsázsa tele van antioxidánsokkal, például C-vitaminnal és béta-karotinnal, amelyek elpusztítják a szabadgyököket és erősítik az immunrendszert. A-vitamint is tartalmaz, amely jótékonyan hat a bőrre, a hajra, a körmökre és a látásunkra. A zsázsában lévő kén serkenti a hajhagymák növekedését.
Tipp: Szórd Loprofin kenyérrel készült krémsajtos szendvicsekre.
A retek jóval több, mint az ételek és szendvicsek kiegészítője; számos ásványi anyaggal és vitaminnal gazdagítja az étrendet. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a béta-karotin, a zeaxantin, a lutein és a szulforafán, és gazdag A-, K- és C-vitaminban. A retek vízhajtó hatású, így potenciálisan jótékonyan hat a vesék egészségére. Az emésztési zavarok és az étvágytalanság kezelésében is hasznosak.
Tipp: A pirított retek üdítő színt és intenzív ízt ad bármelyik fehérjeszegény ételnek.
A spárga tele van biológiailag aktív összetevőkkel, mint például az aszparagin, a szteroid szaponinok, a kumarin és a koniferin, amelyek mind pozitívan befolyásolják az immunitást és a szervezet általános működését. A spárga folsavat is tartalmaz, amely támogatja a sejtek regenerációját és növekedését, valamint C-, E- és A-vitamint, kalciumot, foszfort és káliumot, melyek a csontok és fogak számára nélkülözhetetlenek. Ezen kívül béta-karotint, magnéziumot, nátriumot, vasat, glutationt (a légzőszervek és a májműködés támogatására) és inulint tartalmaz, amely segíti az emésztőrendszert. A spárgát a legjobb blansírozva vagy párolva tálalni, mivel ezek az eljárások minimális tápanyagveszteséggel járnak.
Tipp: Tálald a párolt spárgát alacsony fehérjetartalmú sajttal, egy csepp olívaolajjal és egy kis citrommal vagy balzsamecettel.
Az újhagyma véralvadás- és trombocitagátló hatású, és a rákellenes tulajdonságok mellett támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
Tipp: Pirítsd le az újhagymát és a csíkokra vágott zöldségeket,add hozzá a Loprofin rizshez és készíts ízletes pírított köretet!
A fejes saláta kiváló kálium-, cink-, mangán- és rostforrás, megtalálhatóak benne olyan bioaktív vegyületek, mint a folsav, a béta-karotin, a lutein és a fenolok, amelyek mind jótékony egészségügyi hatással bírnak.
Tipp: Nagy salátalevelekből készíts tavaszi tekercset, friss zöldségekkel és Loprofin spagettivel töltve.
A metélőhagyma finom levelei C- és A-vitaminban, valamint béta-karotinban gazdagok. A benne lévő illóolajok jellegzetes ízűek. A hagymánál vagy a fokhagymánál enyhébb ízű, mivel az olajok kisebb mennyiségben találhatók benne.
Tipp: A szendvicseket és salátákat frissítsd fel apróra vágott metélőhagymával, ami extra ízvilágot biztosít.
A friss zöldségeket közvetlenül a tálalás előtt érdemes felaprítani, hogy maximalizáljuk tápanyagtartalmukat, megelőzzük a vitaminok oxidációját, és segítsük az étel étvágygerjesztő és üdemegjelenését.
A gyökérzöldségeket vékonyan hámozd meg, hogy ne veszítsd el a közvetlenül a héj alatt lévő vitaminokat.
Tárold a zöldségeket a hűtőben; a legjobb, ha papírtörlőbe csomagolod őket, kerüld a műanyag zacskók használatát.
Készítette: Natalia Klimas-Szafik dietetikus és PKU beteg, a Nutricia Metabolics Poland megbízásából.