Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 250 g sárgarépa (tisztított mennyiség)
  • 75 g fehérrépa (tisztított mennyiség)
  • 40 g zeller (tisztított mennyiség)
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 db Tesco marhahúsleves kocka
  • 40 g mustár
  • 2 db babérlevél egész
  • 100 g DM Bio zöld jackfruit, natúr
  • 1 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl

Elkészítés

2 evőknál libazsírt egy nagyobb lábosban megolvasztunk, majd ezen megpirítjuk a karikára vágott zellert, sárgarépát, fehérrépát.

Közben 2 dl vizet megmelegítünk mikróban és abban feloldunk 1 db marhahúsleves kockát, majd hozzáöntjük a megpirított zöldségekhez, majd beletesszük a 2 egész babérlevelet.

100 g jackfruitot kimérünk és összekeverjük a mustárral, ezt is hozzáöntjük a zöldségekhez és forraljuk közepes hőfokon.

5 perc forralás után még 1 dl vizet öntünk hozzá és 15 percig főzzük. Ezután a jackfruitot és az egész babérleveleket teljesen eltávolítjuk a zöldséges léből, félretesszük őket. Majd a zöldséges–marhahúsos ízű levet botmixerrel összeturmixoljuk és adunk hozzá 1 dl 20%-os zsírtartalmú tejfölt és 1 dl vizet, még egyszer átforraljuk és elzárjuk a tűzhelyet, ezzel kész is a vadasmártás.

Közben 1 evőkanál napraforgó olajjal és sóval ellátott vízben kifőzzük a Loprofin tésztát, átszűrjük és a vadasmártással tálaljuk. Tálaláskor a vadasmártás tetejére szórjuk a jackfruit darabokat, hogy még ízletesebb legyen.

Arra szükséges figyelni, ahogy mártásunk hűl, úgy sűrűsödik. Ha nagyon sűrűnek találnánk, önthetünk még hozzá 2 dl vizet.

A kiszabott mennyiség alapján 4 adag vadasmártást kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml 76 2,9 5,9
1 adag (kb. 202 ml) 153,5 5,9 1,3