Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
4 adaghoz
- 250 g sárgarépa (tisztított mennyiség)
- 75 g fehérrépa (tisztított mennyiség)
- 40 g zeller (tisztított mennyiség)
- 2 evőkanál libazsír
- 1 db Tesco marhahúsleves kocka
- 40 g mustár
- 2 db babérlevél egész
- 100 g DM Bio zöld jackfruit, natúr
- 1 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl
Elkészítés
2 evőknál libazsírt egy nagyobb lábosban megolvasztunk, majd ezen megpirítjuk a karikára vágott zellert, sárgarépát, fehérrépát.
Közben 2 dl vizet megmelegítünk mikróban és abban feloldunk 1 db marhahúsleves kockát, majd hozzáöntjük a megpirított zöldségekhez, majd beletesszük a 2 egész babérlevelet.
100 g jackfruitot kimérünk és összekeverjük a mustárral, ezt is hozzáöntjük a zöldségekhez és forraljuk közepes hőfokon.
5 perc forralás után még 1 dl vizet öntünk hozzá és 15 percig főzzük. Ezután a jackfruitot és az egész babérleveleket teljesen eltávolítjuk a zöldséges léből, félretesszük őket. Majd a zöldséges–marhahúsos ízű levet botmixerrel összeturmixoljuk és adunk hozzá 1 dl 20%-os zsírtartalmú tejfölt és 1 dl vizet, még egyszer átforraljuk és elzárjuk a tűzhelyet, ezzel kész is a vadasmártás.
Közben 1 evőkanál napraforgó olajjal és sóval ellátott vízben kifőzzük a Loprofin tésztát, átszűrjük és a vadasmártással tálaljuk. Tálaláskor a vadasmártás tetejére szórjuk a jackfruit darabokat, hogy még ízletesebb legyen.
Arra szükséges figyelni, ahogy mártásunk hűl, úgy sűrűsödik. Ha nagyon sűrűnek találnánk, önthetünk még hozzá 2 dl vizet.
A kiszabott mennyiség alapján 4 adag vadasmártást kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 43,1 | 1 | 76 | 2,9 | 5,9 |
1 adag (kb. 202 ml) | 88 | 2,02 | 153,5 | 5,9 | 1,3 |