Gyermekkor

Sulikezdés könnyedén

Sulikezdés könnyedén

Az iskolakezdés egyszerre izgalmas és zaklatott időszak, gyermeknek és szülőnek egyaránt. Ha a gyermeked PKU-val él, akkor elengedhetetlen a család, az iskola és szükség esetén a gondozóközpont munkatársai közötti jó kommunikáció.

Hasznos tippek szülőknek

Hasznos tippek szülőknek

Összegyűjtöttem azokat az apró teendőket, melyekre érdemes odafigyelned, mert ezzel időt és fáradságot tudsz spórolni magadnak. Ha ezeket betartod, akkor biztos, hogy zökkenőmentesen tudod venni ezeket az akadályokat is.

Ha beteg lesz a gyermek…

Ha beteg lesz a gyermek…

Az óvoda kezdeti hónapjaiban valószínűleg többször lesznek majd betegek a gyerekek. Ilyenkor érdemes több egymást követő napon ellenőrizni a vérszintet. Így magad is megfigyelheted, hogy a betegség okozott-e emelkedést a fenilalanin szintben.

Három év felett

Három év felett

A három év feletti gyerek már teljes mértékben azt fogyaszthatja, amit ti, csak fehérjeszegény alapanyagokból és fehérjeszegény elkészítési módokban. Eddigre kialakult az ízlése, tudja, mi a kedvenc étele, és hogy mit nem szeret.

Az óvodában

Az óvodában

A lelki leváláson túl mindenképpen oda kell figyelned a diéta óvodai elfogadtatására is. A beszoktatás előtt többször beszélgess el a leendő óvónénivel, aki segíteni fog neked és gyermekednek a diéta elfogadtatásában.

Iskolában

Iskolában

Az iskolakezdés előtt alaposan beszéld át a PKU-t a tanító nénivel. Minél többet tud a betegségről és a gyermekről, annál többet segíthet neked abban, hogy gyermeked probléma nélkül beilleszkedhessen az új osztályba.

Magyarázd el a PKU-t!

Magyarázd el a PKU-t!

Mielőtt a gyermeked elég nagy lesz ahhoz, hogy egyedül kontrollálja a PKU-ját, célszerű elkezdni mesélni neki a diétáról és a kezelésről. A következő tippek hasznosak lehetnek, hogy egyszerűen és érthetően mesélj a PKU-ról.

Tippek gyerekektől gyerekeknek

Tippek gyerekektől gyerekeknek

Az alábbi cikkben PKU-s gyerekek tanácsát olvashatjátok, akik apró trükkökkel igyekeznek feldobni és egyszerűbbé tenni a PKU-sok életében felmerülő teendőket.