Gyermekkor

Sulikezdés könnyedén

Sulikezdés könnyedén

Az iskolakezdés egyszerre izgalmas és zaklatott időszak, gyermeknek és szülőnek egyaránt. Ha a gyermeked PKU-val él, akkor elengedhetetlen a család, az iskola és szükség esetén a gondozóközpont munkatársai közötti jó kommunikáció.

PKU diéta utazás közben

PKU diéta utazás közben

Akár csak a közelben utazol egy pár napra, akár hosszabb időre a tengerentúlra, némi szervezéssel és pontos tervezéssel felhőtlen lesz a családi kikapcsolódás.

Hasznos tippek szülőknek

Hasznos tippek szülőknek

Összegyűjtöttem azokat az apró teendőket, melyekre érdemes odafigyelned, mert ezzel időt és fáradságot tudsz spórolni magadnak. Ha ezeket betartod, akkor biztos, hogy zökkenőmentesen tudod venni ezeket az akadályokat is.

Ha beteg lesz a gyermek…

Ha beteg lesz a gyermek…

Az óvoda kezdeti hónapjaiban valószínűleg többször lesznek majd betegek a gyerekek. Ilyenkor érdemes több egymást követő napon ellenőrizni a vérszintet. Így magad is megfigyelheted, hogy a betegség okozott-e emelkedést a fenilalanin szintben.

Három év felett

Három év felett

A három év feletti gyerek már teljes mértékben azt fogyaszthatja, amit ti, csak fehérjeszegény alapanyagokból és fehérjeszegény elkészítési módokban. Eddigre kialakult az ízlése, tudja, mi a kedvenc étele, és hogy mit nem szeret.

Az óvodában

Az óvodában

A lelki leváláson túl mindenképpen oda kell figyelned a diéta óvodai elfogadtatására is. A beszoktatás előtt többször beszélgess el a leendő óvónénivel, aki segíteni fog neked és gyermekednek a diéta elfogadtatásában.

Iskolában

Iskolában

Az iskolakezdés előtt alaposan beszéld át a PKU-t a tanító nénivel. Minél többet tud a betegségről és a gyermekről, annál többet segíthet neked abban, hogy gyermeked probléma nélkül beilleszkedhessen az új osztályba.