A szoktatás napjai…

Az óvodábanA szoktatás folyamata minden óvodában más és más, az első óvodai tájékoztatón kapsz erről pontos felvilágosítást. Az első napokban még ott lehetsz a gyermekeddel, de akkor is ügyelj arra, hogy ne üljön a szoknyád szélén egész nap.

Miközben elérhető közelségben maradsz, engedd, hogy önállóan fedezze fel az új játékokat és a lehetséges új játszótársakat. Először csak rövid időre kell magára hagynod, aztán egyre hosszabban. Eközben a legtöbb gyermek megbarátkozik az addig idegen felnőttekkel és néhány gyermekkel is barátságot kötnek. Ez biztonságot ad nekik, ha már nincsenek velük a szüleik az óvodában, és segít, hogy egyedül is boldoguljanak az új környezetben.

Az első napokban a sok újdonság, a sok játék és új barát leköti a gyerekek figyelmét, lelkesedéssel várják a reggeli indulást. Aztán, amikor tudatosul bennük, hogy szüleik nincsenek velük egész nap, mégis naponta el kell menni az óvodába, akkor a lelkesedésük eltűnhet, és a reggeli indulások nehezebbé válnak.

Kitartónak és következetesnek kell lenned. Sokszor az édesanya aggodalma nagyobb, mint a gyermeké. Kérd meg, hogy mesélje el, mi történik vele az oviban, milyen új játékokat, mondókákat tanultak előző nap, és mire a beszámoló véget ér, már meg is érkeztetek az óvodába, ahol újabb és újabb kalandok várnak majd rá.

A lelki leváláson túl mindenképpen oda kell figyelned a diéta óvodai elfogadtatására is. A beszoktatás előtt többször beszélgess el a leendő óvónénivel, aki segíteni fog neked és gyermekednek a diéta elfogadtatásában. Aprólékosan magyarázd el, hogy hogyan kell diétázni, mit lehet és mit tilos ennie a fenilketonúriás gyereknek. Miért kell tápszert fogyasztania, mikor és hogyan kell bevennie. Beszéljétek át a lehetséges helyzeteket, a nehézségeket, és kérd ki a véleményét a megoldásokról. Ő jobban ismeri az óvodai életet, sok ilyen korú gyermekkel volt már kapcsolatban.

Tudni fogja, hogy mire számíts és mire készítsd fel gyermekedet. Vele is meg kell beszélni a következő hetek eseményeit, hogy a többi gyerek nem azt az ételt eszi, amit ő, és mások tápszert sem fognak fogyasztani. Sajnos az óvodai étkeztetésnél nincsenek felkészülve a fehérjeszegény diétára, ezért neked kell majd bevinned az óvodába a mindennapi ebédet.

Érdemes már korábban elkérned a következő heti étlapot, és ezeket az ételeket előre elkészítened, természetesen fehérjeszegény változatban. Praktikus, ha otthon előre pontosan kiméred a szükséges tápszermennyiséget. Tedd rázókába, és alaposan beszéld át az óvónővel, hogy mit kell hozzákevernie, hogy biztosan a pocakba kerüljön ebéd után.