Az első megbetegedésekAz óvoda kezdeti hónapjaiban, az első közösségbe kerülés idején valószínűleg többször lesznek majd betegek a gyerekek. Ilyenkor érdemes több egymást követő napon ellenőrizni a vérszintet. Így magad is megfigyelheted, hogy a betegség okozott-e emelkedést a fenilalanin szintben.

A lázzal járó megbetegedések megváltoztathatják a szervezet anyagcseréjét. A szövetépítést átmenetileg felváltja a leépítés. Ilyenkor a fenilalanin nem épül be a testszövetbe. Ehelyett a zsír- és fehérjeraktárak lebontása és májba kerülése következik be. Mivel ott nem tud tirozinná alakulni, szükségképpen emelkedni fog a fenilalaninszint a vérben.

Ezért néhány napig különösen oda kell figyelni a fenilalanin-szegény táplálkozásra. Ahogy a betegség lecseng, úgy rendeződni fog a vérszint is. Természetesen ilyenkor esetleg étvágytalanná válhat a gyermeked; előfordulhat, hogy nem kíván enni. Ne erőltesd, de arra is figyelj oda, hogy ekkor sem kaphat fenilalaninban dús élelmiszereket. Kínáld gyümölcskásával, fehérjeszegény kétszersülttel. A tápszer bevételére most is ügyelni kell. Ha rosszul érzi magát, és a tápszer sem megy le, ne erőltesd. Többször kis adagokban, jól lehűtött gyümölcslével együtt kínáld.

 

Aranyszabály: mindig gondolj arra, hogy ha minél gyakrabban ellenőrzöd az anyagcserét, annál jobban tudod követni annak változását. Általában 4 hetente elegendő, de betegség esetében javasolt kétnaponta ismételni a vérvételt.