IskolábanHatéves kora után a gyermek megpróbál egyre függetlenebbé válni. Kezd kialakulni benne a felelősségérzet. Hajlamos lehet a kis dolgokból is lelkiismereti kérdést csinálni. Megkezdi a családtól való fokozatos elszakadást, keresi a helyét a családon kívüli közösségekben.

Ezekben a törekvéseiben segíteni kell őt. A féltés sokszor erősebb érzéseket vált ki benned, és legszívesebben a széltől is megóvnád, de meg kell próbálnod hagyni őt a saját útját járni.

Amennyire lehet, hagyjuk rá, hogyan öltözködik, kikkel barátkozik, mivel játszik. Segítsük őt abban, hogy a vele egykorúakkal legyen együtt. Ekkortájt tanulja meg, hogy felnőttkorában hogyan kell majd viselkednie a családban, a munkahelyen, a baráti körben. Hagyjunk neki annyi szabadságot, hogy függetlenedni tudjon, ha akar.

Az első vízválasztót, az óvodát sikerrel vettétek, a következő az iskola lesz. Itt szinte ugyanolyan problémák adódhatnak, mint az óvodában. Az iskolakezdés előtt alaposan beszéld át a PKU-t a tanító nénivel. Minél többet tud a betegségről és a gyermekről, annál többet segíthet neked abban, hogy gyermeked probléma nélkül beilleszkedhessen az új osztályba.

Mesélj neki a diétáról, a tápszerről, az esetleges mellékhatásokról. Tudnia kell, hogy mik lehetnek a tartós melléevés eredményei. Talán ő is tud majd segíteni ennek a felderítésében, később feltétlen kérd ki az ő véleményét is, ha ilyet tapasztalsz.

Az osztálytársakkal is beszélgessetek el a diétáról. Ebbe jó, ha a tanító nénit is bevonod; kérj tőle egy negyed órát, amikor együtt le tudtok ülni a gyerekekkel. Mesélj a diétáról, a rosszul tartott diéta következményeiről, a fogyasztható és a nem fogyasztható ételekről, megelőzheted, hogy olyan étellel kínálják meg a többiek, amit ő nem ehet meg.

 

Aranyszabály: Az étlapot ugyanúgy, ahogy az óvodában, kérd el előre, és próbáld ehhez igazítani a fehérjeszegény diétát. Ha gyermeked barátokat hoz az otthonotokba, kínáld meg a diétás ételekkel, ismertesd meg velük a speciális élelmiszerek ízeit. Hidd el, a gyermekek könnyebben átlendülnek ezen a dolgon. Ha te természetesnek kezeled, ők is annak tartják majd.