Három év felettA gyerekeknek három éves kor fölött mindenképpen szüksége van a hasonló korúak társaságára, és ez alól a te gyermeked sem kivétel. Nemcsak a közös játék miatt, hanem mert csak az egykorúakkal töltött együttlétben tudja megtanulni azt, hogyan kell másokkal viselkedni.

Ez a kisgyermekkor egyik legfontosabb feladata. A gyermeknek térre van szüksége, hogy rohangálhasson, hogy kedvére kiereszthesse a hangját; mászókára, hogy testi erejét próbára tehesse, vagy megtanuljon a többiekkel együtt játszani. Azt is ilyenkor kell elsajátítania, hogyan kell viselkedni egy idegennel, hiszen később nem csak a szüleivel kell együtt élnie. Kezdjetek el nézelődni, keresgélni a környéketeken, hogy hol is vannak az óvodák.

Mindenhol tartanak nyílt napokat, amikor be lehet menni és körbe lehet nézni belül is, valamint meg lehet ismerkedni a leendő óvónénikkel. Figyeld gyermeked viselkedését, reakcióit, hátha lesz olyan óvónő, akit az első perctől kitüntet a figyelmével. Önmagában az óvoda kiválasztása nem elég, a pedagógus személye legyen az elsődleges szempont. Rajta múlik, hogy mennyi segítséget kaptok a diétás étkeztetésben, ezt ugyanis nagyon kevés helyen veszik természetesnek. A három év feletti gyerek már teljes mértékben azt fogyaszthatja, amit ti, csak fehérjeszegény alapanyagokból és fehérjeszegény elkészítési módokban. Eddigre kialakult az ízlése, tudja, mi a kedvenc étele, és hogy mit nem szeret. Mindig tartsd szem előtt, hogy a normál élelmiszereket csak akkor illesztheted be a diétába, ha 100 g mennyiségben legfeljebb 2 g a fehérjetartalom. A mesterséges édesítőszereket tartalmazó élelmiszerek közül csak azok fogyaszthatók, melyek fenilalanin-forrást nem tartalmaznak.

Az élelmiszer címkéjén az erre vonatkozó állítást mindig alaposan olvasd el.

A fehérjepótló tápszer adását folytasd a szükségleteknek megfelelően, a vér fenilalanin szintjének szoros követése mellett.

 

Aranyszabály: mindig próbálj ki újabb és újabb recepteket, mert kevés alapanyagból válogathatsz, melyekre hamar ráunhat a kisbabád. A rendszeresen megrendezésre kerülő Loprofin-sütőstúdiókon kaphatsz új ötleteket, új recepteket akár dietetikusoktól, akár a többi anyukától is.

Mindig ellenőriztesd a vérszintet, küldj kéthetente vérmintát a gondozóközpontba.
A vér fenilalanin-tartalma 120-360 μmol (2-6 mg%) között mozogjon.
Ennél magasabb vagy alacsonyabb érék esetén fordulj dietetikusodhoz, orvosodhoz.