Probléma és javaslat

A fehérjeszegény diéta betartása II.
 
A gyermeke szorong a tápszer mennyisége miatt, amit egyszerre meg kell innia?

Ossza el a tápszert három vagy négy kisebb adagra – ez megkönnyíti az elfogyasztását. Ez a PHE-szint megfelelő kontrollálása és a szervezet hatékony fehérjefelhasználása szempontjából is fontos.

 

A gyermeke nem akarja evés közben meginni a tápszert.

Kínálja a tápszert az étkezés elején, amikor a gyermek még éhes.

 

A gyermeke nem kívánja a PKU-s tápszerét

Adjon neki kevesebb másfajta folyadékot vagy falatoznivalót, és az étkezés kezdetén kínálja meg a tápszerrel, amikor még éhes vagy szomjas.

 

A gyermeke szereti a PKU-s tápszerét, de már unja

Fagyassza le a tápszert, majd keverje össze és adjon a gyermeknek kanalat az elfogyasztásához. Ha új bögrében kínálja, az szintén izgalmas lesz számára. Kísérletezzen a különböző ízesítésekkel vagy a változatosság kedvéért használjon többfajta tápszert.

 

Úgy tűnik, a gyermeknek nem ízlik a PKU-s tápszer

Beszéljen a gyermeket kezelő egészségügyi személyzettel a tápszer ízéről vagy próbáljon ki más ízesítéseket.

Hivatkozási források:
My PKU Binder. National PKU Alliance. Chapter 5: Ages 3 to 6 Years.
PKU Handbook [2005]. Australasian Society for Inborn Errors of Metabolism (ASIEM) (Australia and New Zealand). Chapter 9: Preparing for childcare, preschool and school.

 
 

Hasznos tippek az étkezés idejére

 
Maradjon pozitív

A gyermekének joga van véleményt formálni az étrendjéről. Magyarázza el a családtagoknak és a barátoknak, hogy pozitívan kell viszonyulniuk a gyermeke diétájához. Kínálja meg újra és újra a korábban már visszautasított ételekkel, mivel néhány gyermek nehezen fogad el új ízeket.

 

Hagyja meg neki a választás lehetőségét

Ahogy a gyermeke nő és egyre függetlenebb lesz, tetszését vagy nemtetszését is egyre határozottabban fogja kifejezni. Engedje meg a gyermeknek, hogy az ételkészítésből ő is kivegye a részét, illetve hogy hadd válasszon ő ételt magának.

 

Hasonló ételek kerüljenek a családtagok tányérjára

Egy PKU-val élő kisgyermeknek nehéz lehet megérteni, miért nem ehetik ugyanazt az ételt, amit mindenki más. Ha lehetséges, a gyermek PHE-szegény ételei legyenek hasonlóak a család ételeihez. Például ha a család wokban készült zöldségeket és rizst eszik, akkor a gyermeknek is ugyanazt tálalja, csak fehérjeszegény rizzsel.

 

Tegye kellemessé az étkezéshez a környezetet

A szülők és a testvérek példaképek lehetnek egy kisgyermek számára. Étkezzenek együtt a lehető leggyakrabban, és ilyenkor korlátozzák a figyelemelterelő tevékenységeket, mint például a tévénézést. Az étkezések közbeni nyugodt légkör élvezetesebbé teheti a családdal töltött időt.

 

Kerülje az étkezés miatti vitákat!

A szülők gyakran aggódnak, ha a gyermekeik nem esznek, a gyerekek pedig hamar rájátszanak erre. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a szülő sok energiát fordított a PKU-s gyermek speciális igényeinek megfelelő ételek elkészítésére. Néhány gyerek elutasítja az ételt, mivel tudja, hogy ezzel felhívhatja magára a figyelmet. Nem jó ötlet erőltetni, hogy egyen a gyermek. Továbbra is kínáljon neki új ételeket és dicsérje meg, ha valami újat kóstol meg.

 

Világosítsa fel a gyermekét arról, melyek a „PKU-barát” ételek

Lehet, hogy a gyermeke olyan ételt szeretne enni, ami nem illik a PHE-szegény diétába; ezért világosítsa fel őt arról mely ételeket eheti és lássa el őt pozitív ételválasztási lehetőségekkel. Mutasson jó példát: ösztönözze a családtagokat, hogy egyenek sok gyümölcsöt és zöldséget.

 

Tanulja meg, hogyan legyen kreatív a fehérjeszegény ételek elkészítésekor

Inspirációért látogasson el a Receptek oldalra!

 

Megjegyzés: A PKU diétás kezelése egyénenként különbözik, az ebben a cikkben foglalt információ tehát csak iránymutató jellegű. Az ön dietetikusa és/vagy orvosa a PKU kezelésével kapcsolatos minden vonatkozásról tájékoztatni fogja önt és családját.