Hasznos tanácsok utazáshoz, nyaraláshozAkár csak a közelben utazol egy pár napra, akár hosszabb időre a tengerentúlra, némi szervezéssel és pontos tervezéssel felhőtlen lesz a családi kikapcsolódás.

 

Szállásfoglalás

Sok diétázó és családja kényelmesnek találja az önellátást, mivel így saját magukra főzhetnek. Ugyanakkor sok hotel és vendégház készségesen felel meg a vendégei különleges étrendbeli igényeinek, úgyhogy mindenképpen érdemes előre érdeklődni. Amikor szállást foglalsz, gondold végig, hogy neked és családodnak milyen ellátás lenne a legmegfelelőbb.

 

Szállodai elhelyezés

Mielőtt szállást foglalsz egy hotelbe, érdeklődj az általuk kínált ételekről, illetve arról, hogy készek-e fehérjeszegény pizzát vagy tésztát készíteni. Ha szolgálatkésznek mutatkoznak, esetleg adhatsz nekik néhány receptötletet.
Kérdezd meg, hogy a hotelszobában van-e hűtőszekrény, ahol a fehérjeszegény tejet és a speciális tápszeredet tarthatod. Ha a szobában nincs hűtőszekrény, derítsd ki, hol tárolhatod ezeket a (felcímkézett) élelmiszereket. Lehetséges, hogy megéri beruházni és venni egy jó hűtőtáskát és jégakkut az utazásra.
Azokban a hotelekben, amelyek büfé jellegű étkezést biztosítanak, általában széles az ételválaszték.

 

Önellátás

Ha utazáskor szeretnél magadra főzni, fontos kideríteni, milyen konyhai felszerelés lesz majd a szálláshelyeden.

Ellenőrző lista önellátáshoz:

  • Hűtőszekrény
  • Sütő
  • Mikrohullámú sütő
  • Kenyérpirító

 

Levél utazáshoz

Ha a tengerentúlra utazol, az úthoz szükséges foglalások lebonyolítása után lépj kapcsolatba a dietetikusoddal illetve kezelőorvosoddal, hogy írjanak egy „levelet” az utazáshoz. Ebben írják le a röviden a betegséget, a szükséges diétát, továbbá a fehérjeszegény élelmiszerek leírását illetve a speciális tápszer napi mennyiségét (a termék konkrét nevével és az adag megjelölésével egyetemben).
Ezt a levelet tanácsos lefénymásolni arra az esetre, ha esetleg a légitársaság vagy az utat biztosító társaság kérné. Egy példányt vigyél magaddal a poggyászodban, hogy kérésre meg tud mutatni a vámnál, ha magyarázatot kérnek arra, miért van annyi diétás élelmiszer vagy tápszer a csomagodban.

 

Lépj kapcsolatba a légitársasággal

Azt tanácsoljuk, hogy lépj kapcsolatba a légitársaság ügyfélszolgálatával és értesítsd őket a különleges igényeidről. Derítsd ki, mi az ilyen esetekben bevett gyakorlat. Ha utazási irodával utazol, első lépésként őket is megkeresheted ezzel a kérdéssel. A légitársaságok diétás élelmiszerrel való utazásra vonatkozó gyakorlata eltérhet, ezért utazás előtt mindig érdemes érdeklődni az ügyfélszolgálatnál.
Ellenőrző lista a légitársasággal való kapcsolatfelvételhez:

  • Tartsd magadnál a dietetikusod/orvosod által írt levelet és a vészhelyzet esetére vonatkozó teendők listáját (ha szükséges)
  • Legyenek kéznél a járatod adatai
  • Döntsd el, mennyi fehérjeszegény élelmiszerre és tápszerre lesz szükséged a repülőúton
  • Számítsd ki a kézipoggyászodba csomagolandó diétás élelmiszer és tápszer teljes mennyiségét
  • A por alakú tápszerek hasznosak, ha csak néhány hétre utazol el, így nem kell sok folyadékot magaddal vinned
  • Ne hagyjd otthon a mérleget sem

Hivatkozás:
PKU Handbook [2005]. Australasian Society for Inborn Errors of Metabolism (ASIEM) (Australia and New Zealand). Chapter 15: Overseas travel.

 

Megjegyzés: A PKU diétája egyénenként különbözik, az itt leírt információk kizárólag iránymutató jellegűek. A dietetikusod és/vagy az orvosod a PKU diétával kapcsolatos minden kérdésedről tájékoztatást fog adni Neked és a családodnak is, fordulj hozzájuk bizalommal!