A fehérjeszegény diéta betartása I.A gyermeked étrendjének tartalmaznia kell különböző gyümölcsöket és zöldségeket, továbbá fehérjeszegény gabonát, gabonapelyheket, kenyeret, tésztát és kekszeket. Lényeges, hogy a gyermek egészen kicsi korától kezdve beszélj vele a PHE-szegény diéta fontosságáról, hogy tisztában legyen azzal, mit ehet és mit nem, és hogy ezt másoknak is el is tudja mondani.

Mivel a PHE-szintet egy bizonyos tartományban kell tartani, ezért fontos gondoskodni arról, hogy a gyermeke a növekedési igényeinek megfelelően elegendő tápanyaghoz és energiához jusson.

 

Gyakori kérdések

Hogyan segíthetem a gyermekemet, hogy betartsa a diétát?

Ahogy nőnek a gyermekek, egyre inkább tudatában lesznek a körülöttük lévő dolgoknak és észreveszik az emberek közötti különbségeket. A PKU-val élő gyermekek kísértésbe eshetnek, hogy fehérjedús ételeket egyenek, mivel olyanok akarnak lenni, mint a barátaik, nem akarnak másnak látszani.

Ráadásul lehetséges, hogy ezek a gyermekek nem érzik magukat másoknak vagy nem egészségesnek, így megkérdőjelezhetik a diéta betartásának vagy a kezelés folytatásának a jogosságát, mivel nem „látják” ezek előnyeit vagy hatásait. Fontos, hogy megértsd a gyermeked érzelmeit, ugyanakkor meg kell erősíteni bennük a tudatot, hogy azért egészségesek, mert betartják a diétás elveket.

 
Hogyan segíthetem a gyermekemet?

  • Ha a tápszer elfogyasztása problémát jelent, próbálj ki új lehetőségeket a PKU-s tápszer adására.
  • Vond be a gyermekedet a tápszer elkészítésének folyamatába, hogy a segítségeddel magabiztosabban tudja használni a mérleget és/vagy a mérőeszközöket.
  • A PKU-s tápszert tedd jópofa sportpalackba, rázókába, illetve próbáljátok ki a fogyasztásra kész, liquid tápszereket.
  • Vond be a gyermekedet a menü megtervezésébe – enged meg neki, hogy ő válasszon desszertet vagy hogy segítsen Neked becsomagolni az ebédet.
  • A PKU-s ételek legyenek hasonlók a család többi tagja számára kínált ételekhez, hogy a gyermek ne érezze úgy, hogy ki van zárva valamiből, hanem e tekintetben is legyen a család része.
  • Az iskolában a tanárnak vigyen be fehérjeszegény finomságokat, hogy a gyermeked a többiekkel együtt tudjon ünnepelni születésnap vagy egyéb ünnep alkalmával.
  • Vond be őt a napi fehérje és fenilalanin-tartalom kiszámolásába és ösztönözd őt, hogy írjon listát a fehérjeszegény ételekről.
  • Tudatosítsd a gyermekedben annak fontosságát, hogy csak a napi engedélyezett mennyiség erejéig ehet fehérjét.

Mi a helyzet akkor, ha a gyermek éhes marad az étkezés végén?

A többiekhez hasonlóan a PKU-val élő gyermekek étrendje is a fehérje, a zsírok és a szénhidrátok kiegyensúlyozott kombinációján alapszik. A PKU-s tápszer sok gyermek fehérjebevitelének a legfőbb forrása, és segíthet, hogy jóllakottnak érezzék magukat egy-egy étkezés után. Az engedélyezett fehérjebevitel PKU-s tápszerrel történő teljesítése segít kontrollálni a PHE-szintet, illetve beépíteni a fehérjét a szervezetbe. Ha a gyermeke éhes marad az étkezés végén, kínálja meg fehérjeszegény vagy fehérjementes ételekkel. Kérje meg a dietetikusát, hogy adjon megfelelő ötleteket, javasoljon ilyen ételeket.

 
Mit tegyek, ha a gyermekem nem akarja meginni a PKU-s tápszerét?

Néhány gyermeknek problémát jelenthet meginni a PKU-s tápszerüket, másoknak ez gond nélkül megy. A tápszer elfogyasztása nem alku kérdése, mivel ez elengedhetetlenül szükséges az egészségük megóvása érdekében, a gyermekének megfelelő legjobb megoldás megtalálása viszont megéri az erőfeszítéseket.

A PKU-s tápszer fontos a növekedés és a fejlődés, a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve a vér PHE-szintjének elfogadható tartományon belül tartása érdekében. A gyermekének a PKU-s tápszerből az előírt mennyiséget kell meginnia, egész napra elosztva. Beszéljen a gyermeket kezelő egészségügyi személyzettel, ha a gyermek nem hajlandó meginni az előírt mennyiségű PKU-s tápszert. Néhány, a tápszer elfogyasztásával kapcsolatos problémára cikkünk következő részében talál megoldást.

 

Megjegyzés: A PKU diétás kezelése egyénenként különbözik, az ebben a cikkben foglalt információ tehát csak iránymutató jellegű. Az ön dietetikusa és/vagy orvosa a PKU kezelésével kapcsolatos minden vonatkozásról tájékoztatni fogja önt és családját.