Veleszületett anyagcserebetegségek (fenilketonúria (PKU), tirozinémia, homocisztinúria, stb) esetén fehérjeszegény diéta betartása szükséges, amiről sok érdekes megtudhaszt, ha tovább olvasol…
Mit jelent a fehérjeszegény diéta?
Hagyományos táplálkozás esetén, életkortól és egészségi állapottól függően, általában 1 g/ideális testtömegkilogramm fehérjebevitel ajánlott. Ez az érték, fehérjeszegény diéta esetén, 0,35-0,8 g/ideális testtömegkilogramm, de a személyre szabott napi mennyiséget mindig orvosnak vagy dietetikusnak kell meghatároznia.
Hogy számolhatom ki a bevitt napi fehérjemennyiséget?
A napi fehérjemennyiség a bevitt állati és a növényi eredetű fehérjékből adódik össze. Az elfogyasztott ételek fehérjetartalmának összeadásával kapható meg a napi bevitt fehérjemennyiség. Az élelmiszerek fehérjetartalma termék csomagolásán, valamint a különböző tápanyagtáblázatokban olvashatók.
Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy melyek a fehérjében gazdag, illetve a fehérjében szegény élelmiszerek.
Fehérjében gazdag élelmiszerek
- Húsok, belsőségek, halak, húskészítmények (valamint minden olyan élelmiszer, ami ezekből készül)
- Tej és tejtermékek (valamint minden olyan élelmiszer, ami ezekből készül)
- Gabonatermékek (az összes gabonaféle, az ezekből készült lisztek, kenyerek és péksütemények, valamint minden olyan élelmiszer, ami ezekből készül)
- Tojás (minden olyan élelmiszer és étel melyben a tojás szerepel)
- Olajos magvak (mák, diófélék, mogyorófélék, tökmag, szotyola, szezámmag, lenmag, valamint minden olyan élelmiszer, ami ezekből készül)
- Szárazhüvelyesek (szárazbab, lencse, sárga-, valamint a zöldborsó, valamint minden olyan élelmiszer, ami ezekből készül)
- Csokoládé, kakaópor, marcipán, valamint minden olyan élelmiszer, ami ezekből készül
- Néhány mesterséges édesítőszer (Aszpartam, Nutrasweet)
Fehérjeszegény élelmiszerek
- Az összes gyümölcs, és az ezekből készült befőttek, kompótok, gyümölcszselék, gyümölcskocsonyák
- Az összes zöldség és azok az ételek, melyeket csak zöldségek felhasználásával készítenek el
- Zsiradékok (vaj, margarin, olaj, olívaolaj, hidegen sajtolt olajok, zsír)
- Az összes lekvár, dzsem
- Cukorkák, méz
- Vizes jégkrémek, fagylaltok
- Üdítőitalok, ásványvíz, szörp
- Fehérjeszegény diétás élelmiszerek
- Speciális összetételű tápszerek