Magas phe-értékAhhoz, hogy az agy jól és gyorsan működhessen, ingerületátvivő anyagokra, neurotranszmitterekre van szükség. Ezek az anyagok tartják a kapcsolatot az idegsejtek között. Csak akkor tudunk gondolkodni, kommunikálni, cselekedni, ha az idegsejtek jól együttműködnek. Ha ez a szoros kapcsolat zavart szenved, fellép a koncentrációképesség gyengülése, a nyugtalanság és a kiegyensúlyozatlanság.

A magas phe-szint csökkenti a többi aminosav bejutását az agyba, melyekből az ingerületátvivő anyagok képződhetnének. Ezáltal a kapcsolat gyengül az idegsejtek között, így az agy teljesítőképessége romlik.

Az emelkedett fenilalanin-értéknek nincs közvetlen és jól megkülönböztethető tünete. A viszonylag hosszú időn át tartó magas phe-szint viszont nagyon alattomos lehet. A csecsemőknél olyan súlyos, maradandó károsodáshoz vezetnek, amelyeket már nem tudunk visszafordítani.

Kisgyermekkorban romlik a gyermek koncentrációképessége, lelassulhat, tanulási nehézségek alakulhatnak ki: idegesebb, ingerültebb lehet. Ezek a zavarok bármilyen életkorban előjöhetnek. Megszűnik, ha a phe-szint ismét a normál tartományba kerül, de ehhez szigorúbban kell venned a diétát, és el kell fogyasztani a megfelelő mennyiségű tápszert.

Aranyszabály: Gyermekednek egész életen keresztül tartania kell a fehérjeszegény diétát, megfelelő időközönként ellenőrizni kell a vérszintet, és mindig el kell fogyasztania az életkornak és a testtömegnek megfelelő mennyiségű tápszert.