125 eves a Nutricia_gyarepulet

Idén 125 éves a Nutricia, a tápszerek és táplálás elhivatott szakértője! A vállalatot a 19. század elképesztő mértékű csecsemőhalandósága hozta létre: száz kisbabából húsz nem érte meg az egy éves kort abban az időben. Ennek egyik fő oka a táplálás hiányosságaiból eredt, az anyatej pótlása számtalan nehézségbe ütközött abban az esetben, mikor az édesanyának nem volt elegendő teje, vagy munkája miatt nem volt lehetősége szoptatni a kisbabát.    

A tehéntej és a kezdetleges tápszerek kockázatai mellett a szoptatós dajkák jelentették a megoldást, de sajnos a szegényebb rétegnek nem állt módjában megfizetni ezt a – gyakran szó szerint életmentő – szolgáltatást. Számtalan kutatás zajlott a tápszerek kapcsán, amelyek abban az időben állati tejekből készültek, és sokszor szinte emészthetetlenek voltak, így súlyos bélrendszeri fertőzéseket, kiszáradást és veseproblémákat okoztak.

1885-ben lépett színre a zseniális német professzor, Alexander Backhaus, aki eltávolította a nehezen emészthető kazeint a tehéntejből, és könnyedebb, tejsavófehérje alapú tápszere végre megfelelt a kisbabák táplálkozási igényeinek. Backhaus létrehozta a Nutricia Zentrale laboratóriumot, amely a folyamatos minőség garanciáját jelentette, és az általa megálmodott Nutricia-módszer csecsemők ezreinek mentette meg az életét a következő években világszerte.

125 eves a Nutricia
Professor Backhaus és Johannes van der Haagen

A vállalat születése kicsit későbbre datálható, miután a professzor találkozott a holland van der Hagen testvérekkel. Csodálatos módon a testvérpár egyik tagja orvos és közegészségügyi felügyelő, bátyja pedig tejtermékgyár tulajdonos volt, így nem meglepő, hogy azonnal felkeltette figyelmüket a hiánypótló termék. Néhány tárgyalást követően Backhaus kizárólagos jogot adott nekik a tápszer gyártására, és 1896-ban megalapították a Nutricia vállalatot.

125 eves a Nutricia_alapitok

A sikersorozat csak ekkor kezdődött, hiszen a csecsemőtáplálás mellett egyre nagyobb figyelem irányult a gyógyászati célú táplálásra is. Már a 20. század legelején elkezdődött a cukorbetegeknek szánt alacsony szénhidrát- és laktóz tartalmú tápszerek, és a pajzsmirigybetegeknek kifejlesztett jóddal dúsított termékek gyártása, és forgalmazása.

A gyártástechnológiák folyamatos fejlesztése mellett létrejött az első kutatócsoport is, amely a gyógyászati célú- és csecsemőtápszerek vizsgálatával foglalkozott.

Számos terápiás terület mellett kiemelt hangsúlyt fordított az anyagcserebetegségek, köztük a PKU diéta támogatását szolgáló, speciális tápszerek és alacsony fehérjetartalmú élelmiszerek kifejlesztésére, amelyek hazánkban is több mint 20 éve segítik a PKU-sok mindennapjait.

A 80-as években pedig egyedülálló módon létrehozták a Nutricia tanácsadó szolgáltatását, amely a betegek és gondozóik segítését és szakmai támogatását tűzte ki céljául, és napjainkig töretlen sikerrel működik. A Nutricia Careline szolgáltatását ma is képzett dietetikusok irányítják, és nekik köszönhető többek között ennek a weboldalnak, a Csodabogár Klubnak és a hozzá kötődő eseményeknek, szakmai tudásanyagnak a létrejötte is.

A 2000-es évek a további fejlődésről szóltak: a Danone megvásárolta a vállalatot, és komoly beruházásokba kezdett: 2019-ben elkészült az új, fenntartható üzem, amely korszerű, hulladékmentes, és 100%-ban megújuló villamos energiával üzemel.

Így most már nem csak a termékek segítik emberek millióinak életét, hanem a gyártás folyamata is az egészséget és az életet támogatja minden szempontból.

Ezzel a rövid összefoglalóval kívánunk a Csodabogár Csapat nevében nagyon boldog születésnapot és az eddigiekhez hasonló sikereket, és további kiváló fejlesztéseket a Nutriciának!

Forrás és további információk: https://nutricia.hu/125-eves-a-nutricia/