A bőrápolás és a táplálékkiegészítők kapcsán szinte mindenki számára közismert, hogy mi is az a kollagén, és milyen kiemelten fontos szerepet tölt be a szervezetben. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy hogyan zajlik a kollagénszintézis, és PKU diéta esetén mennyire nélkülözhetetlenek ebben a folyamatban az előírt aminosav alapú készítmények, amelyek a szükséges C-vitamint is tartalmazzák. Alábbi cikkünk közérthetően mutatja be a fentieket.

Csodabogar.hu kollagen

Mi is az a kollagén?

A kollagén a fehérjék népes családján belül a struktúrfehérjék közé tartozik. Azaz szilárd vázat épít fel a mozgáshoz (a csontok, porcok, inak és szalagok alkotóelemeként) és emellett a külső védelem (bőr, haj, szőr, köröm) alapját is a kollagénrostok biztosítják. A testben található fehérjék mintegy egyharmada kollagén. Közel húszféle típusa különböző szerepeket tölt be, sűrűségüket az őket alkotó aminosavak eltérő száma határozza meg. Fő alkotóelemei a glicin és a prolin, neve pedig a görög kólla szóból ered, melynek jelentése ragasztó.

Kollagénszintézis és PKU

A kollagénszintézis során az azt alkotó glicin és prolin prokollagént alkotnak, ehhez a folyamathoz már nélkülözhetetlen az aminosavak jelenlétén túl a C-vitamin is. A prokollagén a test „laboratóriumában” számtalan átalakulás során különféle állapotokat vesz fel, míg végül kialakulnak a kollagénrostok, melyeket hármas spirálban felcsavarodott aminosav láncok alkotnak.

Ha ebben a folyamatban bármely alkotóelem hiányzik, komoly problémák léphetnek fel a szervezetben. Ennek közismert példája a hírhedt tengerészbetegség, a skorbut. A tünetek a C-vitamin hiánya miatt alakultak ki, és akár végzetesek is lehettek, hiszen a kollagénszintézis hibája miatt szinte szétesett a test, többek között vérzések, fekélyek, csontleépülés, szívelégtelenség jellemezte a súlyosabb eseteket. De ismerünk különféle genetikai betegségeket is, amelyeknél a probléma okozója a kollagénláncot kódoló gén hibája.

A C-vitamin mellett az A-vitamin, a réz, és az antioxidáns hatású antocianinok segítik a kollagénrostok kialakulását.

PKU esetén – a fehérjeszegény diéta miatt – a kollagént alkotó aminosavak bejuttatásához nélkülözhetetlen az előírt aminosav alapú készítmények folyamatos szedése, természetesen azt kiegészítve vitaminokban, és egészséges szénhidrátokban, zsiradékokban gazdag étkezésekkel.

Kollagén és a test fiatalsága

A fentiekből kiderült, hogy ezek az aprócska fehérjerostok a rugalmas ízületek, az erős csontok, az egészséges hajszálak és a ránctalan, feszes bőr állapotáért egyaránt felelősek.

Testünk az évek múltával egyre kevesebb kollagént termel, de szerencsére mi is sokat tehetünk azért, hogy ennek ellenére hosszú ideig fiatalos és egészséges maradjon. A megfelelő mennyiségű vitamin- és nyomelem bevitel mellett lényeges a dohányzás mellőzése. A bőr egészségének érdekében pedig kerüljük az UV sugárzást, mely szintén károsítja a bőrben található kollagént, sőt, a termelődését is lassítja, a téli-nyári mindennapos fényvédelem és a mértékletes strandolás azonban évekkel hosszabbíthatja meg bőrünk fiatalságát.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kollag%C3%A9n

https://xn--letmd-egszsg-9dbid5m.hu/kollagen-szintezis/

https://www.hazipatika.com/eletmod/egeszseges_szepseg/cikkek/a_kollagen_es_a_bor_fiatalsaga/20150929154550