Egy év felett 1.Gondolom, gyermeketek csecsemőkora nagyon hamar elszaladt. Most egy újabb izgalmas korszak előtt álltok. Hirtelen mások lesznek a kívánságai, megnő az élettere, egyre önállóbb lesz, saját elképzelésekkel és akarattal. Sok minden megváltozik, más menetrendben zajlik majd az életetek, de ahogy az előző kiadványunkban, ebben is segítségedre leszek minden fontos probléma megoldásában.

Az egyéves gyermek megszállottan kutat. Minden kis lyukba, repedésbe beles, minden mozdíthatót megráz vagy elmozdít, minden könyvet leszed a polcról. Legszívesebben felmászna mindenhová, bebújna a legkisebb résbe is. A kisebb tárgyakat ügyesen beledugja a nagyobbakba. Ebben a korban a kisgyermeknek muszáj a környezete minden egyes darabját alaposan megvizsgálnia szín, szag és a forma szempontjából, próbára téve saját erejét és ügyességét.

Ebből a kísérletező magatartásból fejlődnek ki későbbi képességei, melyek alapján képes lesz tanulni, figyelni, hogy okos, érdeklődő felnőtt váljon majd belőle.

A már megszokott alapanyagok mellett néhány új élelmiszerrel bővítheted a kínálatot. Gyermeked most már megismerkedhet a mézzel, melyet reggelire, vacsorára, kis étkezésekre kínálhatsz fehérjeszegény kenyérre, péksüteményekre kenve. Süteményeket, gyümölcsöket és fehérjeszegény gabonapelyheket is ízesíthetsz vele. Vigyázz a méz tisztaságára, csak ellenőrzött mézet használj! Gombával is kínálhatod, melyet változatosan lehet elkészíteni. A gombapörkölt, a párolt gomba és a rántott gombafejek egyaránt megfelelőek, de természetesen a fehérjeszegény elkészítési módokat mindig tartsd szem előtt. Rakott és töltött ételekhez is kiváló. Ne ijedj meg, ha a táblázatokban azt olvasod, hogy a gomba fehérjetartalma magas, a fehérje ugyanis a sejtfalat alkotó kitinbe van beágyazva, ezért szervezetünk csak kis mértékben tudja hasznosítani, jól beilleszthető a diétába. Megkóstoltathatod már málnával is, önállóan vagy turmixként, gyümölcsleves alapanyagaként is. Gyümölcstortát is készíthetsz belőle. Az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelően a kisbabák 3 éves koráig nem javasoljuk a tehéntej fogyasztását. A tehéntej magas fehérjetartalma miatt amúgy sem illeszthető bele a diétába. Az esti és talán a reggeli tejecske azonban még hozzá tartozik a mindennapjaitokhoz.

Mi a következő lépés, mit adhatsz majd ezután? Fenilalanin-mentes tápszert, melynek szénhidrát és zsírtartalma biztosítja gyermeked megfelelő energia ellátását. Jól felszívódó formában tartalmaz kalciumot, mely a kisbabád megfelelő csontfejlődéséhez nélkülözhetetlen.