egy év felett 2Egyéves kora körül a kisgyermek másként kezd vélekedni a táplálékról. Ez nem olyan meglepő dolog. Válogatósabb lesz, önálló ízlése kezd el kialakulni. Természetesen a napi szükséges energiát így is biztosítani tudod számára, csak a napi étkezések száma fog csökkenni. Az étkezések között több időtök lesz, ezt fordíthatjátok a közös játékokra, felfedezésekre is.

Határozottan látni fogod, hogy melyik ételt szereti majd és melyiket nem. Ha valamilyen alapanyagot nem szívesen fogyaszt vagy elutasít, pár napig ne főzz neki belőle. Aztán próbáld meg valamilyen más formában elkészíteni, hátha úgy szívesen megeszi majd, pl. ha nem szereti a rakott karfiolt, próbáld meg karfiolpörköltként, tálald fehérjeszegény tésztával, biztos lehetsz a sikerben.

Ebben a korban nagy csábítást érez arra, hogy mindenbe belekóstoljon, minden tányérról kapjon valamit.

Főleg, ha a család többi tagja más ételt fogyaszt, vagy az étel másképp néz ki, mint az övé. Próbálj meg a normál ételeket átalakítani fehérjeszegénnyé, a normál ételekhez hasonló ételeket főzni. Minél jobban hasonlít a kisgyermek tápláléka a többiek ételéhez, annál kevésbé kell küzdeni az amúgy is hatalmas kíváncsiságával. Étvágytalanságot okozhat még a fogzás, főleg az első őrlőfogak áttörése is. Lehet, hogy pár napig csak a felét fogyasztja el majd annak, amit máskor gond nélkül eltüntet, vagy akár teljesen el is utasíthatja az ételt. Ilyenkor többször, kisebb mennyiségű étellel kínáld. Próbáld ki a puding állagú ételeket, használj almás és körtés gyümölcspépet, akár egy nap többször is. Próbáld hideg ételekkel kínálni, azokat kevésbé fogja elutasítani majd.

A fehérjepótló tápszer adását folytasd a szükségleteknek megfelelően, valamint a vér fenilalanin-szintjének szoros követése mellett. Háromnaponta ellenőriztesd a vérszintet, küldj megfelelő időközönként vérmintát a gondozóközpontba. A vér fenilalanin tartalma 120-360 μmol/l (2-6 mg%) között kell, hogy mozogjon. Ha magasabb vagy alacsonyabb, fordulj dietetikusodhoz, orvosodhoz.

 

Aranyszabály: arra mindig figyelj, hogy a napi tápszer mennyiséget elfogyassza, a fejlődő szervezetének erre mindennap szüksége van, még akkor is, ha az ételeket elutasítja.