Hat hónapos kortólMostanra kisbabád már rengeteget gügyög, egyre több mássalhangzót képes kiejteni. Megfigyeli a különböző hangszíneket, és más-más arckifejezésekkel reagál a dühös, a megnyugtató vagy helyeslő hangokra.

Lenyűgözik az apró dolgok és ezeket már kézbe is tudja venni. A nagyobbakkal azonban már egyre ügyesebben bánik, van hogy egyszerre két dolgot is képes a kezében tartani. Azt azonban még nem tudja, hogyan kell elengedni azokat.

Mozgásában is óriási változást tapasztalhatsz, „fekvőtámaszt“ és mindenféle más gyakorlatokat végez, hogy kar- és lábizmait erősítse. Próbálj meg minél nagyobb szabad teret kialakítani számára, hogy gyakorolhasson, hogy mozgása ügyesebbé váljon. Lassan megtanul kúszni, majd önállóan ülni is.

Ahogy változik csecsemőd, változik az étrendje is. Az eddig megszokott gyümölcsök és zöldségek választékát növelhetjük, egyre többféle főzeléket készíthetsz a babának. Kínáld meg parajjal, céklával, sóskával is. A főzelékek alapja továbbra is a burgonya maradjon, de mostanra ez az energia mennyiség már nem lesz elegendő, ezért keverj a főzelékhez egy kávéskanál hidegen sajtolt növényi olajat is, pl.: napraforgó-olajat, vagy extra szűz olívaolajat. Ha túl sűrűnek találod a főzeléket, hígíthatod a csecsemőtápszerrel vagy a főzelék főzőlevével is.

Ebben az időszakban a napi étkezések száma 5-6 alkalom, melyből kétszer főzelékkel, egyszer gyümölccsel és egyszer gyümölcskásával kínáld meg a csecsemőt. Lassan megjelennek az első fogacskák, így egyre darabosabb ételeket készíthetsz számára.

A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a csecsemő hat hónapos koráig nem kaphat gluténtartalmú gabonafélékből – búza, zab, árpa rozs – készült élelmiszereket. Ezután már elkezdhetjük megismertetni a babát a fehérjeszegény kenyérrel és a fehérjeszegény péksüteményekkel is. Ha a fogak már megjelennek, akkor adjuk a baba kezébe, hogy szabadon rágcsálhassa azokat. Összetörve a főzelékbe, a gyümölcspürébe is keverheted. Alacsony fehérjetartalmú Loprofin lisztkeverékből, keményítőből, vagy ezek keverékéből készíthetsz fehérjeszegény kenyeret és péksüteményt a babának.

 

Aranyszabály: ételeit ne ízesítsd különböző fűszerekkel, sóval, cukorral. Hagyd, hogy kisbabád a természetes ízeket ismerje és szeresse meg!

 

A fenilalanin-mentes csecsemőtápszer és a fehérjepótló tápszer adását folytasd a szükségleteknek valamint a vér fenilalanin szintjének szoros követése mellett. Mindig ellenőriztesd a vérszintet, küldj megfelelő időközönként vérmintát a gondozóközpontba.