Két év felettA kétéves gyermek utánzás révén tanul. Otthon árnyékként követi a szüleit, söpör a kissöprűvel, amikor takarítasz, port töröl valamelyik szülőt utánozva, és ha fogat mostok, ő is fogkefét dug a szájába. Mindezt a legnagyobb komolysággal végzi. Hétmérföldes léptekkel halad előre az ügyesedés és okosodás útján, szinte kizárólag utánzás segítségével.

Ebben a korban kell társasághoz szoktatni. Az ilyen korú gyerekek még nem egymással játszanak, de jól eljátszanak egymás mellett, és elnézegetik egymás tevékenységét. Lassan ráébred arra, hogy az ételeik különböznek a család többi tagjának ételeitől. Próbáld az ő nyelvén elmagyarázni, hogy az ő szervezetének erre a táplálékra van szüksége, és azok amelyeket ti fogyasztotok, azok számára nem egészségesek, megbetegíthetik a testét.

Lehet, hogy először pontosan nem érti majd, miért is kell másféle ételeket fogyasztania, de ha te természetesnek tartod ezt, ő is annak fogja elfogadni. Mindig együtt étkezzetek, így észrevétlenül szokja meg, hogy mindenki másfélét eszik.

 

Dackorszak

Ebben a korban a gyermek gyakran makacs, mindenben ellenkezik, és más belső feszültségnek adja tanújelét. Saját magával is ellentmondásba keveredik. Nehezen szánja rá magát valamire, még nehezebben változtatja meg a szándékát. Úgy tesz, mint akit túl sokan bosszantanak, holott senki sem bántja. Ragaszkodik ahhoz, amit elképzelt, bizonyos dolgokat csak egy bizonyos módon lehet megtenni, mindig a saját elgondolásának kell érvényesülnie.

Ebben a helyzetben is türelmesnek és megértőnek kell lenned, nem érdemes vitába keveredni vele. Próbáld meg a figyelmét elterelni valami egyéb, izgalmas dologgal, teendővel, így hamarabb tudod magad mellé állítani. A tápszer bevételét is elutasíthatja, ekkor is megmakacsolhatja magát. Légy mindig következetes. Tartsd szem előtt, hogy ilyenkor sem szabad engedékenynek lenni, a szükséges tápszernek mindig be kell kerülnie a pocakjába.

Próbálj ki minél több lehetőséget arra, hogy mibe tudod a fehérjepótlót belekeverni, ezek az ötletek segítenek majd a későbbiekben is.