Kilenc hónapos kortólKisbabád igen csak kíváncsi korszakába lépett. Első kézből akarja megismerni az őt körülvevő világot, az ébren töltött idő vizsgálódással telik.

Már tökéletesen kúszik-mászik, lassan megtanul önállóan felállni is. Tapsol, összeütögeti a tárgyakat, érdeklődik az ételeink iránt. Mindent meg szeretne kóstolni, ismertessük meg új ízekkel. Kínáljuk zöldbabot, karfiolt, karalábét, káposztát, paprikát, uborkát, padlizsánt. A gyümölcsök választékát is bővíthetjük tovább, adhatunk már narancsot, mandarint, grapefruitot, egyéb idény jellegű gyümölcsöt is. A főzeléket darabosan adjuk, a gyümölcsöket sem kell már turmixolnunk.

Próbáljuk a csecsemő étkezéseit a család által fogyasztott ételekhez igazítani. Próbáljuk meg ételeinket fehérjeszegény módon elkészíteni, az alapanyagokat fehérjeszegény alapanyagokra cserélni.

Adhatunk már a főzelékekre pörkölt alapú feltéteket, pl.: karfiol-pörkölt, cukkini-pörkölt. Készíthetünk különböző húspótlókat is pl.: burgonyás zöldségfasírt, rántott cukkini, rántott tök. Bevezethető a Loprofin tojáshelyettesítő-por az étrendbe, melyből tojásrántotta, fehérjeszegény bundás kenyér, és panír készíthető. A rántott zöldségeket fehérjeszegény Loprofin kenyérporba és zsemlemorzsába, valamint Loprofin tojáshelyettesítő-porba forgassuk meg. Loprofin száraztésztákkal még változatosabbá teheted az étrendet. 10 perc alatt kifőzhető, használhatod önálló étkezésekre, vagy feltétként a főzelékekhez.

A napi étkezések száma 5 legyen, melyekből egyszer főzelékkel, egyszer gyümölcskásával és egyszer gyümölccsel kínáld meg a babát. Napközben rágcsálhat fehérje-szegény kenyeret, péksüteményeket, darabokra vágott nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Az étkezések mellé adhatunk forralt vizet, gyümölcsleveket, teát.

 

Aranyszabály: mindig tervezd meg előre az ételeket, mindig számold ki az ételek fehérje tartalmát, ne lépd túl a meghatározott napi fehérje illetve fenilalanin mennyiséget!

 

A fenilalanin-mentes csecsemőtápszer és a fehérjepótló tápszer adását folytasd a szükségleteknek valamint a vér fenilalanin szintjének szoros követése mellett. Mindig ellenőriztesd a vérszintet, küldj megfelelő időközönként vérmintát a gondozóközpontba.