Megszületés utánA kisbabád megszületése után biztos sok kérdés esetleg kétség merül fel benned a táplálással kapcsolatosan. Az előttetek álló egy év a gyors és látványos változások kora lesz. Mire az első szülinapi tortán gondolkodsz, addigra a kisbabád hatalmas fejlődésen megy keresztül.

Talán a legmegdöbbentőbb, hogy ez a kis parányi emberke egy éves korára akár meg is háromszorozhatja a születési súlyát. Mostantól a legfontosabb feladatod a kisbabád táplálása lesz. Meg kell tanulnod, hogy pontosan mit az, amit ehet és mi az, amit kerülnie kell.

De ne szaladjunk nagyon előre, először beszéljünk csak a szoptatásról. A szoptatás nem csak táplálás, hanem megalapozza a kapcsolatotokat is. A szoptatás megnyugtatja a kisbabádat, a gyakori testkontaktus elősegíti az anya-gyermek közti szoros kötődés kialakulását.

A szoptatás közelséget, biztonságot, megnyugvást és örömet jelent majd mindkettőtöknek. Figyeld kisbabád jelzéseit, biztos vagyok benne, hogy hamar meg fogod érteni azokat.

Sokan felteszik a kérdést, hogy rendszeres időközönként szoptassak, vagy igény szerint? Mindkét stílusnak megvan az előnye és a hátránya is. Véleményem szerint, valahol a két módszer között van az igazság.

Ha rábízod magad a kisbabádra, akkor ketten együtt olyan rendszert fogtok kialakítani, ami mindkettőtöknek a legjobb lesz.

Minden csecsemőben megvan az a hajlam, hogy viszonylag szabályos időközönként ébredjen fel, majd fokozatosan, saját maga nyújtja meg az étkezések közötti időt. A 2,5-3 kilogrammos csecsemő közel háromóránként szeret enni, az időköz kb. 4 órára növekszik, amire a 4-4,5 kilogrammot eléri. Ugyanekkor megnyúlik az éjszakai alvásidő is és lassan kimarad az éjszakai evés. Ez általában 2 hónapos kor körül következik be, de van olyan kisbaba is, aki ezt csak több hónapos korára szokja meg. Valamikor 4 és 8 hónapos kora között a legtöbb csecsemő áttér az 4 órás táplálkozási időközre. Nagy kérdés, hogy ébresszük-e a kisbabát, ha a következő etetés ideje alatt nyugodtan alszik. Nyugodtan hagyd pihenni, ne keltsd fel. Meg lehet őt etetni 0,5 – 1 órával később is. És ha a tervezett idő előtt 1 órával hamarabb kel fel, akkor sem kell rögtön megetetni, lehet, hogy még nem is éhes, csak egy kis társaságra, játékra vágyik. Ne etesd meg a csecsemőt valahányszor csak sír, inkább próbáld a következőket: vedd őt fel, beszélj hozzá, énekelgess vagy dúdolgass neki, próbáld a figyelmét elterelni érdekesebb dolgokkal. Persze, ha már negyedórája vigasztalhatatlanul és erőteljesen sír, akkor valószínűleg üres már a pocakja, eljött az etetés ideje. Sokszor halljuk, hogy „anyai ösztön” – ne aggódj, ez téged is segíteni fog, és jó döntéseket tudsz majd hozni. Gondolom, a következő kérdésed, hogy mennyit kell ennie és mennyit kell gyarapodnia. A születés után normális a súlyveszteség, de ezt a mélyponttól számítva 2-3 napon belül vissza fogja nyerni. Általában a második hét végére nyerik vissza a kisbabák a születési súlyukat. Természetesen a gyarapodás üteme is egyéni, vannak lassabban és vannak gyorsabban gyarapodó csecsemők. Általában, féléves korára megduplázza és egy éves korára megháromszorozza születési súlyát.

A fenilketonúriás csecsemők táplálásakor azonban sok minden másra is figyelned kell. Ezzel a kiadvánnyal megpróbálunk neked segíteni abban, hogy babád az első életévében megkapjon minden számára szükséges és nélkülözhetetlen tápanyagot.

A csecsemő természetes, ideális és optimális tápláléka az anyatej. Megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a csecsemő intenzív fejlődéséhez szükséges alapvető tápanyagokat. Tudtad, hogy az anyatejjel immunológiailag aktív anyagokat juttatsz kisbabád szervezetébe? Ezzel különleges védelmet biztosíthatsz a kisbabádnak a fertőzésekkel szemben, valamint a saját ellenálló rendszerének fejlődését is serkentheted.

Az anyatej fehérje tartalma azonban komplex, fenilalanint is tartalmaz, mely megbetegíti a kisbabád, ezért korlátlanul nem fogyaszthatja. Az anyatej napi mennyisége a kisbabád fenilalanintoleranciájától függ, aminek pontos meghatározásához kérd dietetikusod segítségét. Ő pontosan kiszámolja ezt és ezzel együtt a naponta fogyasztható anyatej mennyiségét is.

Általánosságban elmondható, hogy naponta 1, 2 maximum 3 dl fogyasztható. Ez a mennyiség azonban nem biztosít elegendő energiát, ezért kiegészítésképpen fenilalanin-mentes tápszert javasolunk. Ezek nem tartalmaznak a kisbabád szervezetére káros aminosavat, ezért korlátlanul fogyaszthatja, napi 6-8 alkalommal. A napi etetések közül, 3-4 alkalommal tedd mellre, de először mindig tápszerrel etesd meg, majd ezután szoptasd meg! Tartsd be ezt a sorrendet, mert így elkerülheted, hogy falánkságában sokkal több anyatejet szopjon, mint amennyit szabadna! Természetesen előfordulhat, hogy a kiszámolt mennyiségnél többet szopizott, akkor se ess kétségbe, a legközelebbi etetésnél, csak tápszert adj neki és ne tedd mellre! Törekedj arra, hogy a szoptatás időszaka minél hosszabb ideig tartson.

Minden szoptatásnál alaposan fejd ki az anyatejet, majd fagyaszd le, mert a későbbiekben fel tudod majd használni. Az elfogyasztott anyatej mennyiségének a mérése nagyon fontos! Ezért szoptatás előtt és utána is mérd meg pontosan kisbabád súlyát. A különbségből tudhatod meg, hogy mennyi anyatejet szopott. A vérszintet is folyamatosan ellenőrizned kell! Az első időkben kéthárom naponta, majd később hetente küldj vérmintát a Gondozóközpontba. A mért súly adatokat rögzítsd naplóba, amihez a vérminta eredményét is jegyezd fel, így te is nyomon tudod követni a változásokat és a későbbiekben reagálni tudsz majd a változásokra.

Aranyszabály: A kis csecsemők, főleg a nyári időszakban nagyon érzékenyen reagálnak a folyadékhiányra. Ezért felforralt és lehűtött víz, édeskömény vagy csipkebogyótea adása javasolt a nap folyamán.