Négy hónapos kortólHihetetlen ugye, de a törékeny, a nap nagy részét átalvó csecsemődből érdeklődő kisbabád lett. Mostanában már nevetgél ha csiklandozod, elsírja magát, ha vége a játéknak. Gügyögéssel próbálja felhívni magára a figyelmet. Rád mosolyog, de már másképp reagál a környezetében megjelenő különböző emberekre.

Ennek az időszaknak másik nagy eredménye, hogy már egyvégtében átalussza az éjszakát, és napközben 2-3-szor is elszundikál. A gyors fejlődéshez nekünk is alkalmazkodnunk kell, tehát eljött az idő, hogy bevezessük a gyümölcspüréket. Az eddig már kipróbált gyümölcsöket használd fel, majd fokozatosan kipróbálhatod a körtét, a sárgadinnyét és a banánt is. Pürésíthetünk turmixgéppel illetve gyümölcsreszelővel is, majd kanállal kínáljuk a babának. 4 hónapos kortól adhatunk alacsony fehérje tartalmú gyümölcskását is, mely igény szerint fogyasztható. Felforralt és körülbelül 40°C-ra lehűtött ivóvízzel kell elkeverni, tehát gyorsan és könnyen, ízletes ételt készíthetsz a babádnak.

Ha kevés időd van, a boltokban kapható zöldséges bébiételek közül is választhatsz, de csak azt, mely 100 g-nyi mennyiségében maximum 2 g-nyi fehérjét tartalmaz. Az étkezések száma 6-7 naponta, melyből egy alkalommal főzelékkel, egy alkalommal gyümölcspürével és egy alkalommal, gyümölcskásával kínáld a babát. Napközben a folyadék pótlására tea, gyümölcslé, forralt víz adható.
 

Aranyszabály: a gyümölcsöket mindig alaposan mosd meg felhasználás előtt, még azokat is, melyeket elkészítés előtt meghámozol! Ezután a zöldségeket vezesd be az étrendbe. Először a burgonyát, majd a burgonyához adva a többi zöldséggel kínáld a csecsemőt, pl: sárgarépa, sütőtök, fejes-saláta, főzőtök, cukkini, patisszon, paradicsom leve. A gyümölcspürék és a főzelékek méz-sűrűségűek legyenek. Ha az elkészített főzeléket ennél sűrűbbnek találod, akkor a csecsemőtápszerrel felhígíthatod. A főzelékek elkészítésénél először a burgonya legyen nagyobb arányban, majd fokozatosan a zöldfőzelék legyen nagyobb mennyiségben.

 

A fenilalanin-mentes csecsemőtápszer és a fehérjepótló tápszer adását folytasd a szükségleteknek valamint a vér fenilalanin szintjének szoros követése mellett. Mindig ellenőriztesd a vérszintet, küldj megfelelő időközönként vérmintát a gondozóközpontba.