Éttermi fogyasztásra vonatkozó iránymutatásAz, hogy PKU-val élsz, még nem jelenti azt, hogy ne étkezhetnél étteremben a családoddal vagy a barátaiddal. Ez a gyors iránymutatás hasznos tippeket tartalmaz olyan ételekre vonatkozóan, amelyek illeszkedhetnek a fehérjeszegény étrendbe.

Ne feledd: mindig ellenőrizd a címkén az élelmiszer-alapanyagokat vagy kérdezd meg az étteremben dolgozókat, hogy még rendelés előtt tisztában legyél mindennel.

 

Étkezés olasz étteremben

Ha tudsz magaddal vinni fehérjeszegény pizzát vagy tésztát, az olasz konyha jó választás a fenilalalnin-szegény diétába illő ételekhez.

Lehetséges menüválasztékok

Fehérjeszegény ételek:

  • Saláta
  • Fehérjeszegény pizza zöldségfeltéttel sajt nélkül
  • Paradicsomalapú tésztaszószok (lásd alább) sajt nélkül
  • Sorbet

Néhány pizzát kínáló étteremláncban található salátabár is, ami hasznos, ha nem vitted magaddal a fehérjeszegény ételeidet.
Sok tésztaszószt fehérjeszegény hozzávalókból készítenek. Az alábbi lista néhány olyan szokványos választást tartalmaz, ami neked is megfelelő lehet.

Útmutató a tésztákhoz rendelhető szószokhoz:

  • Napoletana – alapszósz bazsalikommal és fokhagymával
  • Arrabiata – chillivel és fokhagymával
  • Basilico – bazsalikommal
  • Puttanesca – fekete olívabogyókal és kapribogyóval. FIGYELEM: ellenőrizze, nem tartalmaz-e halat (szardellát)
  • Pomarola – fokhagymával és fűszerekkel
  • Norma – padlizsánnal
  • Primavera – különböző zöldségekkel

Ez csak egy iránymutatás: rendelés előtt mindig ellenőrizd az élelmiszer-alapanyagokat!

 

Étkezés indiai étteremben

Az indiai ételek között vannak olyanok, amelyeket fehérjeszegény diétát tartók is fogyaszthatnak. A legtöbb zöldséges köret rendelhető fő fogásként is.

Lehetséges menüválasztékok

Fehérjeszegény ételek:

  • Hagymasaláta
  • Zöldségköretek például padlizsánból
  • Mangó chutney
  • Mangó pickle (savanyúság)
  • Zöldcitrom pickle (savanyúság)

Több különbözőfajta curry létezik, amelyek hozzávalóikban és a főzés módjában térnek el egymástól. Néhány fehérjementes vagy fehérjeszegény hozzávalókból készül, mások tejszínt, joghurtot, kókusztejet stb. tartalmaznak. Az alábbiakban rövid útmutatót találsz a fehérjementes vagy fehérjeszegény hozzávalókból készülő curryfajtákhoz. Ne feledd: minden étterem máshogy készíti el az ételeket, ezért mindig kérd el a hozzávalók listáját a pincértől.

Útmutató a currys ételekhez:

  • Dopiaza (közepesen csípős) – hagymával, borssal és paradicsommal
  • Bhuna (közepesen csípős, sok szósszal) – fokhagymával, zöldborssal, paradicsommal és hagymával
  • Rogan josh (közepesen csípős) – zöldborssal, paradicsommal és fokhagymával
  • Jalfrezi (csípős) – hagymával, zöld chillivel, borssal, korianderrel
  • Madras (csípős) – citrommal, chillivel, paradicsommal és fokhagymával
  • Pathia (édes és savanyú) – chillivel, melasszal, paradicsompürével

Ez csak egy iránymutatás: rendelés előtt mindig ellenőrizd az élelmiszer-alapanyagokat!

 

Étkezés görög étteremben

A görög konyha húst, tenger gyümölcseit és sajtot használ fel alapanyagként, ugyanakkor a fogások salátákból és zöldségekből álló részei is hangsúlyosak.

Lehetséges menüválasztékok

Fehérjeszegény ételek

  • Saláta
  • Zöldségek, például zöldséges kebab
  • Olívabogyók, marinírozott zöldségek, például articsóka, padlizsán, paprika, aszalt paradicsom
  • Töltött zöldségek és szőlőlevelek (azokat válassza, amelyek rizzsel és fűszernövényekkel vannak megtöltve, nem pedig darált hússal)
  • Tzatziki (uborkás és joghurtos mártás)

Sok a hasonlóság a görög konyha és néhány közel-keleti ország, például Törökország konyhája között.

Ez csak egy iránymutatás: rendelés előtt mindig ellenőrizd az élelmiszer-alapanyagokat!

 

Étkezés ázsiai étteremben

A tradicionális ázsiai ételek között sok zöldségalapú fogást találunk. Az étlapon sok húst, csirkét, tenger gyümölcseit vagy tofut tartalmazó fogás szerepel, ugyanakkor csak zöldségekből álló fogásokat is találunk rajta, vagy ha nem, kérésre elkészítik azokat.

Lehetséges menüválasztékok

Fehérjeszegény ételek:

  • Wokban készült zöldségek, többek között vízigesztenye, káposzta, újhagyma, cukkíni
  • Átlátszó levesek zöldségekkel, tojás, rákfélék, csirke vagy hús nélkül

Ételek, amelyeket számolni kell:

  • Rizs
  • Tészta, többek között búzából készült tészták vagy rizstészták, rizs cérnametélt
  • Rizspapír
  • Zöldséges kosárka
  • Vegetáriánus előételek, például tavaszi zöldséges tekercsek, zöldséges dim sum, zöldséges palacsinta

Megjegyzés: Ne feledd, hogy a szószok, mint például a szójaszósz, a halszósz és az osztrigaszósz tartalmaznak fehérjét, fogyasztásuk tehát korlátozott.
Ez csak egy iránymutatás: rendelés előtt mindig ellenőrizd az élelmiszer-alapanyagokat!

 

Étkezés európai (például francia, spanyol) étteremben

Általánosságban véve elmondható, hogy az ezekben az országokban fogyasztott ételek nagy mennyiségben tartalmaznak húst és sajtot. A lehetőségek korlátozottak – legyél felkészült!

Lehetséges menüválasztékok

Fehérjeszegény ételek

  • Saláta
  • Zöldséges ételek, mint például a ratatouille vagy zöldségleves
  • Olívabogyók
  • A salátát konkrétan tojás/hal/hús nélkül kérd, mivel lehet, hogy ezeket automatikusan beleteszik

Kerülj mindent, ami gratinírozva illetve panírozva készült (csőben sütve, au gratin) – az ilyen ételek sajttal és zsemlemorzsával készülnek.

Élelmiszerek, amelyeket számolni kell

  • Burgonya
  • Rizs

Ez csak egy iránymutatás: rendelés előtt mindig ellenőrizd az élelmiszer-alapanyagokat!

 

Megjegyzés: A PKU diétája egyénenként különbözik, az itt leírt információk kizárólag iránymutató jellegűek. A dietetikusod és/vagy az orvosod a PKU diétával kapcsolatos minden kérdésedről tájékoztatást fog adni Neked és a családodnak is, fordulj hozzájuk bizalommal!