Csőben sütés

A megfőzött vagy megsütött zöldségeket fehérjeszegény mártással (pl: besamell-mártás) leöntjük, és forró sütőben (csőben) megpirítjuk.

Dermesztés

Hűtéssel járó konyhatechnológia művelet. Olyan esetben alkalmazható, amikor az étel speciális kocsonyásító anyagot tartalmaz. Gyümölcsök esetében pektint. Hatásukra a folyadék megalvad (pl. birsalmasajt).

Díszítés

Tálalást követő konyhatechnológiai művelet, amely fokozza az étel élvezeti értékét, étvágygerjesztőbbé, tetszetősebbé teszi. A díszítésre használt anyagnak ízben, színben illeni kell az ételhez, s kerülni kell a zsúfolást, a túldíszítést. Az ételek díszítése az étvágykeltés miatt különösen fontos, de mindig csak úgy és olyan anyaggal díszítsünk, ami diétában fogyasztható.

Dresszing

Salátaöntet, salátamártás, a saláták ízesítését szolgálja. Alapja lehet ecet-olaj keveréke, tejföl, majonéz stb., ízesítve különféle friss és száraz fűszerekkel. Tejfölből mindig a magasabb zsírtartalmút válasszuk, annak alacsonyabb a fehérje tartalma. Készen kapható saláta önteteket is használhatunk, de a fehérjetartalmat mindig ellenőrizni kell.

Dúsítás

Az étel tápanyagtartalmának növelése. Általában, ezzel a étel élvezeti értéke is fokozódik.

Előfőzés (blansírozás, leforrázás)

Rövid ideig tartó, forró vízben főzés. Célja az alapanyag nemkívánatos részének eltávolítása (pl. mandula, paradicsom héja), ízének, szagának, illóolaj-tartalmának csökkentése (pl: paraj, uborka) vagy további műveletek előkészítése (pl. zöldséges rakott kelkáposzta).

Forrás:
Bencsik Klára – Gaálné Labáth Katalin – Nagy László: Szakácskönyv az egészségért, 1999.