Kiss Erika dietetikus receptje
Hozzávalók
2. alapkenyér recept: Kézzel gyúrható massza, fűszerpaprikás kenyér:
- 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 1 kk. cukor
- 20 g olívaolaj
- 200 ml kézmeleg víz
- 100 g savanykás alma vagy sárgarépa vagy sült sütőtökhús
- 50 g főtt burgonya vagy alma vagy sült sütőtökhús
- 1 ek. őrölt édes nemes fűszerpaprika
- 1 ek. só
Elkészítés
Egy alapreceptből kétféle, gyorsan elkészíthető kenyérreceptet kapunk. Ebben a kenyérmasszában a kevesebb folyadék azt eredményezi, hogy kézzel formázhatjuk, vagyis zsemlekenyeret, bagettet, cipót vagy bármilyen péksüteményt készíthetünk belőle.
A másik kenyér a folyékony állagú összedolgozás után elsősorban kenyérformában, de őzgerinc formában vagy akár hőálló üvegedényben is készíthető. Az elkészített massza állaga leginkább a sűrű galuskatésztára emlékeztet.
Jó étvágyat hozzá!
A savanykás almát, vagy sárgarépát megpucoljuk, lereszeltjük, és az olívaolajon megdinszteljük. Ha burgonyát használunk, akkor főtt és összetört burgonyát adunk hozzá. A hozzávalókat robotgép segítségével összedolgozzuk, majd a kiolajozott, és keményítővel kiszórt formába öntjük, és meleg helyen fél órán át kelesztjük. Mielőtt a sütőbe tesszük, vágjuk meg késsel és spricceljük meg vízzel. Előmelegített, 200 °C-os sütőben süssük 10 percig, majd 180°C-on 20-25 perc alatt megsütjük, amikor kivesszük, enyhén cukros vízzel lekenjük a tetejét, attól szép fényessé válik.
A sütő hőfoka: 200-180 °C
Sütési idő: 30-35 perc
FONTOS FIGYELMEZTETÉS:
A Loprofin termékcsalád* tagjai speciális gyógyászati célú élelmiszerek örökletes anyagcserezavarok diétás kezelésére, használatukhoz orvosi, dietetikusi felügyelet szükséges! A receptben található fenilalanintartalom függ a felhasznált termékek típusától és a pontos adagolástól. Kérjük, ellenőrizze a fehérjetartalmat az egyes összetevők és élelmiszerek címkéjén.
A recept tartalmazhat allergéneket, kérjük, ellenőrizze az egyes összetevők és termékek címkéjét. Ha allergénekkel kapcsolatos aggályai vannak, kérjük, forduljon orvosához, dietetikusához.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 24 | 0,7 | 313 | 73,3 | 1,2 |