A koratavaszi időszak egyik legfinomabb és legmagasabb vitamintartalommal rendelkező zöldsége a sárgarépa. Ehetjük önmagában, megsütve, de készíthetünk belőle levest, salátát, köretet, süteményt, tortát, kenyeret.
Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
- 30 g vaj, vagy margarin
- 50 g hagyma
- 2 evőkanál méz
- 1 db húsleves kocka
- 1,5 liter víz
- 50 g burgonya
- 100 g alma
- 1 kg sárgarépa
- 1 teáskanál só
- 50 g vaj, vagy margarin
- 200 ml növényi tejszín
- kakukkfű
- őrölt rómaikömény
- tökmagolaj
Elkészítés
A sárgarépát megtisztítjuk, felvágjuk, és sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. 220 ºC-os sütőben 10-15 perc alatt sül meg. Hagyjuk kihűlni, majd utána villával összetörjük.
A megtisztított vöröshagymát a vajon pároljuk üvegesre, majd adjunk hozzá két evőkanál mézet, mellyel megkaramellizálódik. Öntsük fel 1,5 liter vízzel, adjunk hozzá egy húsleveskockát, majd a megtisztított és kockákra vágott burgonyát, almát és a sült sárgarépát. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd pürésítsük le, fűszerezzük.
Tegyük vissza a tűzhelyre, adjunk hozzá növényi tejszínt és még egy kevés vajat. Tálaláskor pár csepp tökmagolajjal bolondíthatjuk meg ☺.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 56 | 1,5 | 158 | 20 | 7,8 |