A koratavaszi időszak egyik legfinomabb és legmagasabb vitamintartalommal rendelkező zöldsége a sárgarépa. Ehetjük önmagában, megsütve, de készíthetünk belőle levest, salátát, köretet, süteményt, tortát, kenyeret.
Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

  • 30 g vaj, vagy margarin
  • 50 g hagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1 db húsleves kocka
  • 1,5 liter víz
  • 50 g burgonya
  • 100 g alma
  • 1 kg sárgarépa
  • 1 teáskanál
  • 50 g vaj, vagy margarin
  • 200 ml növényi tejszín
  • kakukkfű
  • őrölt rómaikömény
  • tökmagolaj

Elkészítés

A sárgarépát megtisztítjuk, felvágjuk, és sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. 220 ºC-os sütőben 10-15 perc alatt sül meg. Hagyjuk kihűlni, majd utána villával összetörjük.

A megtisztított vöröshagymát a vajon pároljuk üvegesre, majd adjunk hozzá két evőkanál mézet, mellyel megkaramellizálódik. Öntsük fel 1,5 liter vízzel, adjunk hozzá egy húsleveskockát, majd a megtisztított és kockákra vágott burgonyát, almát és a sült sárgarépát. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd pürésítsük le, fűszerezzük.

Tegyük vissza a tűzhelyre, adjunk hozzá növényi tejszínt és még egy kevés vajat. Tálaláskor pár csepp tökmagolajjal bolondíthatjuk meg ☺.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml 158 20 7,8