Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
13 darabhoz
- 250 g burgonya (hámozott)
- 25 g vaj
- 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 20 ml víz
- 50 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék + 10 g a nyújtáshoz
- só
- 1 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A meghámozott burgonyát sós vízben feltesszük főni. Amint a burgonya megfőtt, még forrón átnyomjuk burgonyanyomón és megvárjuk míg kihűl. Ezután sózzuk ízlés szerint. Hozzáadjuk a vajat, a Loprofin lisztkeveréket és a vízzel elkevert Loprofin tojáspótló port, majd az egészet összegyúrjuk. Először kissé ragadós a massza, de rövid gyúrás után összeáll és jól nyújtható.
A munkafelületet 10 g Loprofin lisztkeverékkel megintjük és kinyújtjuk rajta a tésztánkat. Ezután pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a krumplis pogácsákat és 1 dl olajban közepes lángon kisütjük őket.
Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük.
Tálalhatjuk a tetejét baracklekvárral megkenve, vagy pedig sósan is fogyaszthatjuk kevés fokhagymás-tejfölös mártogatóssal ízlés szerint.
A kiszabott mennyiség alapján 13 db pogácsát kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 86,8 | 1,7 | 488,2 | 31 | 39,4 |
1 adag (kb. 23,5 g) | 20,4 | 0,1 | 114,7 | 7,3 | 9,3 |