Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
30 db-hoz
- 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 zacskó élesztő
- 40 g cukor, a kelesztéshez
- 100 g medvehagyma, vagy ha nincs idénye akkor újhagyma, póréhagyma
- 2 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
- 1 dl tejföl
- 250 g olvasztott vaj vagy margarin
- 1-1,5 dl fehérjeszegény tej
- 10 g só
Elkészítés
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, a sót, valamint az apróra vágott medvehagymát. Külön edényben elkeverjük robotgéppel az olvasztott vajat, a tejfölt, a fehérjeszegény tejet, valamint a felvert Loprofin tojáspótló port, majd fokozatosan hozzáadjuk a masszához a lisztes keveréket.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kézzel alaposan átgyúrjuk, majd a sütő kelesztő funkcióját bekapcsoljuk, vagy annak hiányában 50 ºC -ra melegítjük a sütőt, és fél órán át kelesztjük. Ezután kivesszük, alaposan összedolgozzuk, és kinyújtás után pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.
Sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 25-30 perc
100 g helyett 1 db pogácsa tápérték adatai szerepelnek a táblázatban.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 8 | 0,2 | 52 | 17 | 3,7 |
összes | 240 | 6 | 1560 | 517 | 112 |