Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
Kb. 9 adaghoz
- 400 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú rizs
- 250 g brokkoli
- 150 g csiperke gomba
- 80 g Loprorfin csökkentett fehérjetartalmú húspogácsa
- 20 g vöröshagyma
- 5 evőkanál napraforgó olaj
- 75 g Violife növényi sajt (pizzafeltét)
- 7 g vaj a hőálló tál kikenéséhez
- ételízesítő
- só, őrölt feketebors, őrölt fehérbors, majoranna, bazsalikom
A Besamel mártáshoz
- 4 dl fehérjeszegény tej
- 4 evőkanál Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 40 g vaj
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés
A Loprofin rizst, sóval és 1 evőkanál olajjal ellátott forrásban lévő vízben kifőzzük.
A rózsáira szedett brokkolit, ételízesítővel ellátott vízbe tesszük, és 8-10 percig főzzük, utána félrerakjuk és kihűtjük.
Egy serpenyőben felhevítünk kb. 3 evőkanál olajat és az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott gombát és a szintén felkockázott Loprofin húspogácsát és még egy evőkanál olajat teszünk hozzá, végül ízesítjük sóval, borssal, majorannával és bazsalikommal.
Egy hőálló tálat vajjal kikenünk, és az aljára tesszük a kifőtt Loprofin rizs felét, majd ezen egyenletesen eloszlatjuk a gombás-Loprofin húspástétomos keveréket, erre helyezzük sorjában a brokkolit, majd az egészet beterítjük a Loprofin rizs másik felével.
A tetejére besamel mártást készítünk a következőképpen:
A vajon a Loprofin lisztkeveréket megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fehérjeszegény tejet.
Elektromos konyhai robotgép segítségével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a sót, borsot és a szerecsendiót és jól összedolgozzuk.
Az így kapott masszát a felső rizsréteg tetejére öntjük és erre pedig reszelt Violife sajtot szórunk.
175 ºC-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
A kiszabott mennyiség alapján kb. 9 adag gombás-brokkolis rizst kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 38,3 | 1,1 | 169,5 | 23 | 8 |
1 adag (kb. 207 g) | 79,3 | 2,3 | 350,9 | 47,6 | 16,6 |