Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

Kb. 9 adaghoz
  • 400 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú rizs
  • 250 g brokkoli
  • 150 g csiperke gomba
  • 80 g Loprorfin csökkentett fehérjetartalmú húspogácsa
  • 20 g vöröshagyma
  • 5 evőkanál napraforgó olaj
  • 75 g Violife növényi sajt (pizzafeltét)
  • 7 g vaj a hőálló tál kikenéséhez
  • ételízesítő
  • só, őrölt feketebors, őrölt fehérbors, majoranna, bazsalikom
A Besamel mártáshoz
  • 4 dl fehérjeszegény tej
  • 4 evőkanál Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 40 g vaj
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítés

A Loprofin rizst, sóval és 1 evőkanál olajjal ellátott forrásban lévő vízben kifőzzük.

A rózsáira szedett brokkolit, ételízesítővel ellátott vízbe tesszük, és 8-10 percig főzzük, utána félrerakjuk és kihűtjük.

Egy serpenyőben felhevítünk kb. 3 evőkanál olajat és az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott gombát és a szintén felkockázott Loprofin húspogácsát és még egy evőkanál olajat teszünk hozzá, végül ízesítjük sóval, borssal, majorannával és bazsalikommal.

Egy hőálló tálat vajjal kikenünk, és az aljára tesszük a kifőtt Loprofin rizs felét, majd ezen egyenletesen eloszlatjuk a gombás-Loprofin húspástétomos keveréket, erre helyezzük sorjában a brokkolit, majd az egészet beterítjük a Loprofin rizs másik felével.

A tetejére besamel mártást készítünk a következőképpen:

A vajon a Loprofin lisztkeveréket megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fehérjeszegény tejet.

Elektromos konyhai robotgép segítségével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a sót, borsot és a szerecsendiót és jól összedolgozzuk.

Az így kapott masszát a felső rizsréteg tetejére öntjük és erre pedig reszelt Violife sajtot szórunk.

175 ºC-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

A kiszabott mennyiség alapján kb. 9 adag gombás-brokkolis rizst kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 169,5 23 8
1 adag (kb. 207 g) 350,9 47,6 16,6