Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

13 darabhoz
  • 500 g tök (meghámozva, magtalanítva)
  • 100 g Damin fehérjeszegény liszt
  • 100 ml fehérjeszegény tej
  • 10 g Loprofin fehérjeszegény tojáspótló por + 40 ml víz
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál kapor
  • 5 evőkanál napraforgó olaj
  • só, őrölt feketebors ízlés szerint

Elkészítés

A meghámozott, magtalanított tököt nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt tököt sózzuk és hagyjuk állni 30 vagy akár 60 percet hogy a levét kiengedje.
Közben a tészta többi hozzávalóját összekeverjük.

Amikor elég levet eresztett a tök, akkor jól kinyomkodjuk és beletesszük a masszába, majd összekeverjük.

Felhevített serpenyőbe 2 evőkanál olajat teszünk. Tulajdonképpen a serpenyő nagyságától függ, hogy mennyi olajat teszünk bele, a lényeg az, hogy éppen csak az alján legyen az olaj, majd sütés közben hozzá kell tenni 1-2 evőkanállal.

Evőkanál segítségével lepénykéket formálunk (kb.6-7 mm vastagságúra lapítjuk), és több részletben 10-15 perc alatt kisütjük az egészet.

A kiszabott mennyiség alapján kb. 13 db töklepényt kapunk.

Tálalhatjuk burgonyapürével, vagy kevés tejföllel fogyasztva (amennyiben a toleranciába belefér), önmagában is finom.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 229,7 31,7 10,6
1 szelet (kb. 30 g) 68,9 9,5 3,2