Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
13 darabhoz
- 500 g tök (meghámozva, magtalanítva)
- 100 g Damin fehérjeszegény liszt
- 100 ml fehérjeszegény tej
- 10 g Loprofin fehérjeszegény tojáspótló por + 40 ml víz
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kávéskanál kapor
- 5 evőkanál napraforgó olaj
- só, őrölt feketebors ízlés szerint
Elkészítés
A meghámozott, magtalanított tököt nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt tököt sózzuk és hagyjuk állni 30 vagy akár 60 percet hogy a levét kiengedje.
Közben a tészta többi hozzávalóját összekeverjük.
Amikor elég levet eresztett a tök, akkor jól kinyomkodjuk és beletesszük a masszába, majd összekeverjük.
Felhevített serpenyőbe 2 evőkanál olajat teszünk. Tulajdonképpen a serpenyő nagyságától függ, hogy mennyi olajat teszünk bele, a lényeg az, hogy éppen csak az alján legyen az olaj, majd sütés közben hozzá kell tenni 1-2 evőkanállal.
Evőkanál segítségével lepénykéket formálunk (kb.6-7 mm vastagságúra lapítjuk), és több részletben 10-15 perc alatt kisütjük az egészet.
A kiszabott mennyiség alapján kb. 13 db töklepényt kapunk.
Tálalhatjuk burgonyapürével, vagy kevés tejföllel fogyasztva (amennyiben a toleranciába belefér), önmagában is finom.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 43,2 | 1,7 | 229,7 | 31,7 | 10,6 |
1 szelet (kb. 30 g) | 13 | 0,5 | 68,9 | 9,5 | 3,2 |