Sós kalács alaprecept, melyet a hétköznapokban vajjal, margarinnal is fogyaszthatjuk. Nedvességtartalmát sokáig megtartja, így hosszan friss marad.
Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
Sósan
- 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 2 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
- 100 g főtt burgonya
- 100 g spenót/paraj püre
- 1 dl natúr joghurt
- 50 ml olívaolaj, vagy egyéb olaj
- 1 evőkanál só
- 200 ml langyos víz, vagy fehérjeszegény tej
Elkészítés
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a megfőzött és összetört burgonyát, spenótpürét, elkevert Loprofin tojáspótló port, joghurtot, olajat, a sót, valamint a többi fűszert is (tehetünk hozzá vegetát, borsot, bazsalikomot, ki mit szeret) egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, legalább fél órára kelesztő tálba tesszük. Majd gyúródeszkán átdolgozzuk. Öklömnyi gombócokat formálunk belőle, és kenyérsütőformába helyezzük egymás mellé. Természetesen fonhatunk belőle 3 fonatú kalácsot. Fél órán át újra meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, de előtte lekenjük fehérjeszegény tejjel elkevert vajjal.
Sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 69 | 1,6 | 271 | 60 | 1,8 |