Sós kalács alaprecept, melyet a hétköznapokban vajjal, margarinnal is fogyaszthatjuk. Nedvességtartalmát sokáig megtartja, így hosszan friss marad.
Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

Sósan
  • 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 adag Loprofin tojáspótló por elkeverve
  • 100 g főtt burgonya
  • 100 g spenót/paraj püre
  • 1 dl natúr joghurt
  • 50 ml olívaolaj, vagy egyéb olaj
  • 1 evőkanál
  • 200 ml langyos víz, vagy fehérjeszegény tej

Elkészítés

A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a megfőzött és összetört burgonyát, spenótpürét, elkevert Loprofin tojáspótló port, joghurtot, olajat, a sót, valamint a többi fűszert is (tehetünk hozzá vegetát, borsot, bazsalikomot, ki mit szeret) egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, legalább fél órára kelesztő tálba tesszük. Majd gyúródeszkán átdolgozzuk. Öklömnyi gombócokat formálunk belőle, és kenyérsütőformába helyezzük egymás mellé. Természetesen fonhatunk belőle 3 fonatú kalácsot. Fél órán át újra meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, de előtte lekenjük fehérjeszegény tejjel elkevert vajjal.

Sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 271 60 1,8