Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 0620-8258299, http://pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

Csodabogar.hu - Szendvicssutoben sult sos kenyerke
  • 360 g Damin vagy Loprofin mix kenyérpor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 dl olaj
  • 4 dl Alpro növényi tejital, vagy más csökkentett fenilalanin tartalmú tejhelyettesítő
  • 1 db tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló por
  • 2 kk só
  • 1 ek fűszer, pl. ételízesítő, köménymag, stb.

Elkészítés

A Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, az Alpro növényi tejet, kikevert tojáspótló port, valamint az őrölt köménymagot is egyenletesen ráhintjük.

Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük, fél órán át meleg helyen kelesztjük. Szendvicssütőbe öntjük, egy vágatba egy evőkanál tésztát teszünk.

Variációk a masszára:

A masszába keverhetünk 2 ek pirosaranyat is, ekkor szép paradicsomos kenyerünk lesz, vagy 2 ek alacsony fehérjetartalmú majonézt, akkor még finomabb. Megkenhetjük vajjal, margarinnal, fűszeres öntetekkel, tésztaöntetekkel, és olyan melegen használt szendvicskrémekkel, melyekben a fehérjetartalom 100 g termékben maximum 2 g-nyi.

Sütési idő: 20-25 perc

Variációk a töltelékre

Bármilyen a diétában használható zöldséget (hagyma, paprika, gomba) lepirítunk olajban, fűszerezzük, és ezzel töltjük meg a zsemlécskéket a következőképpen. Félkanálnyi masszát teszünk 1-1 vájatba, rá egy kis tölteléket, majd a tetejére, szintén egy kis masszát, és így sütjük meg.

Elkészítési idő:

60 perc

FONTOS FIGYELMEZTETÉS:

A Loprofin termékcsalád* tagjai speciális gyógyászati célú élelmiszerek örökletes anyagcserezavarok diétás kezelésére, használatukhoz orvosi, dietetikusi felügyelet szükséges! A receptben található fenilalanintartalom függ a felhasznált termékek típusától és a pontos adagolástól. Kérjük, ellenőrizze a fehérjetartalmat az egyes összetevők és élelmiszerek címkéjén.

A recept tartalmazhat allergéneket, kérjük, ellenőrizze az egyes összetevők és termékek címkéjét. Ha allergénekkel kapcsolatos aggályai vannak, kérjük, forduljon orvosához, dietetikusához.

* https://csodabogar.hu/loprofin-termekek/