Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
4 adaghoz
- 30 g kacsazsír
- 65 g vöröshagyma
- 55 g sárgarépa (hámozott)
- 35 g fehérrépa (hámozott)
- 100 g karfiol
- 100 g burgonya (hámozott)
- 1 teáskanál Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 3 db Loprofin csökkentett fehérjetartalmú virsli
- 120 ml Milli UHT 30%-os zsírtatalmú tejszín
- 10 g mustár
- 2 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1 liter víz
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- lestyán ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítés
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zsíron kezdjük el a vöröshagymát megpirítani, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is, de vigyázzunk meg ne égjen. Ezután hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és fehérrépát, borsozzuk és fedő alatt a zöldségeket puhára pároljuk.
Szórjuk meg Loprofin liszttel, jól keverjük el, és pár percet pirítsuk még, majd mehet rá a pirospaprika, a lestyán és az oregánó. Kevés vizet hozzáadva az 1 literből, az egészet keverjük simára, majd adjuk hozzá a maradék vizet is.
Beletesszük a felkockázott burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt és sóval ízesítjük. Addig főzzük, amíg a krumpli és a karfiol meg nem puhul.
A tejszínhez hozzáadjuk a mustárt, jól elkeverjük, és a leves főzőlevéből is adunk hozzá egy kanállal, így is elkeverjük, majd a leveshez adjuk.
A virslit felkarikázzuk és hozzáadjuk a levesünkhöz. Egyet forralunk rajta és még melegen tálaljuk.
A kiszabott mennyiség alapján 4 adag levest kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 52,1 | 1,2 | 74,5 | 3 | 6,2 |
1 adag (kb. 315 ml) | 164 | 3,8 | 234,7 | 9,5 | 19,5 |