Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 30 g kacsazsír
  • 65 g vöröshagyma
  • 55 g sárgarépa (hámozott)
  • 35 g fehérrépa (hámozott)
  • 100 g karfiol
  • 100 g burgonya (hámozott)
  • 1 teáskanál Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
  • 3 db Loprofin csökkentett fehérjetartalmú virsli
  • 120 ml Milli UHT 30%-os zsírtatalmú tejszín
  • 10 g mustár
  • 2 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 liter víz
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint
  • lestyán ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Elkészítés

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zsíron kezdjük el a vöröshagymát megpirítani, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is, de vigyázzunk meg ne égjen. Ezután hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és fehérrépát, borsozzuk és fedő alatt a zöldségeket puhára pároljuk.

Szórjuk meg Loprofin liszttel, jól keverjük el, és pár percet pirítsuk még, majd mehet rá a pirospaprika, a lestyán és az oregánó. Kevés vizet hozzáadva az 1 literből, az egészet keverjük simára, majd adjuk hozzá a maradék vizet is.

Beletesszük a felkockázott burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt és sóval ízesítjük. Addig főzzük, amíg a krumpli és a karfiol meg nem puhul.

A tejszínhez hozzáadjuk a mustárt, jól elkeverjük, és a leves főzőlevéből is adunk hozzá egy kanállal, így is elkeverjük, majd a leveshez adjuk.

A virslit felkarikázzuk és hozzáadjuk a levesünkhöz. Egyet forralunk rajta és még melegen tálaljuk.

A kiszabott mennyiség alapján 4 adag levest kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml 74,5 3 6,2
1 adag (kb. 315 ml) 234,7 9,5 19,5