Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

  • 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 adag Loprofin tojáspótló por (20 g por + 80 ml víz)
  • 300 ml speciális – gyógyászati célra szánt – tejpor vagy tejital
  • 60 g margarin
  • 50 g kristálycukor
  • csipet
Rátétként
  • kristálycukor
  • olvasztott vaj
Tálaláskor
  • vanília sodó, vagy vanília puding (pl. dr. Oetker vanília pudingporból, melyet speciális – gyógyászati célra szánt – tejporral főztünk meg)
  • 1 evőkanál keményítő gyúráshoz és formázáshoz

Elkészítés

A Loprofin fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, kikevert Loprofin tojáspótló port, cukrot, felfuttatott élesztőt, csipet sót, és fokozatosan hozzákeverjük a fehérjeszegény tejet. Ha teljesen egynemű a tészta massza, egy órára félre tesszük keleszteni (meleg, de nem forró, és nem huzatos helyre, nem nyitunk ablakot, stb.).

Gyúródeszkán átgyúrjuk, és egyforma mérető golyókat formázunk belőle (akkorákat mint egy kisebb kókuszgolyó).

Kivajazott tortaformába szorosan egymás mellé helyezzük ezeket a tésztagolyókat, tetejüket olvasztott vajjal alaposan kenjük be, és kristálycukorral elkevert kakaóporral vagy speciális – gyógyászati célra szánt – kakaóporral hintsük meg.

Lassú tűzön (alacsonyabb hőfokon), süssük aranybarnára. Sülés közben olvasztott vajjal öntözhetjük.

Sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 1250 48 2,5