Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 400 g sütőtök
  • 120 g burgonya
  • 125 g vöröshagyma
  • 5 g fokhagyma
  • 15 g vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 db (20 g) tyúkhúsleves kocka (Tesco)
  • 7 g vaj a hőálló tál kikenéséhez
  • só, őrölt fekete bors
  • 2 dl Meggle 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín

Elkészítés

Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát. Hámozzuk meg és kockázzuk fel a burgonyát és a sütőtököt. Egy nagyobb lábasban olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a vöröshagymát, a burgonyát és a sütőtököt, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk.

Adjuk hozzá a fokhagymát és öntsük fel 1 liter vízzel, tegyük bele a leveskockát és forraljuk fel. Kevés sóval, borssal, ízesítve főzzük puhára, majd turmixoljuk össze.

Keverjük hozzá a tejszínt, majd forraljuk fel.

Tálalhatjuk pirított fokhagymás fenil-alanin szegény kenyérkockával, így még finomabb.

A kiszabott mennyiség alapján 4 adag levest kapunk.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 ml 71,5 14,9 3,5
1 adag (kb. 320 ml) 288,8 47,7 11,2