Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
10 db-hoz
- 500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 zacskó cukorélesztő
- 20 g cukor, a kelesztéshez
- 1 dl joghurt, vagy az otthoni joghurtkészítőben készített fehérjeszegény joghurt (még jobb mert alacsony a fehérjetartalma)
- 5 dl fehérjeszegény tej
- 3 evőkanál olaj
- 2 dkg só
- 3 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
- 1 evőkanál tetszés szerinti zöldfűszer
Elkészítés
Az élesztőt langyos vízzel, és a cukorral felfuttatjuk.
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, joghurtot, a fehérjeszegény tejet, az apróra zúzott fokhagymát, valamint a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Alufólia zsemle formákba öntjük, melyeket előzőleg kikentünk zsiradékkal és megszórtunk keményítővel. Vagy olajos kézzel zsemléket formázunk belőle. Fél órán át meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt tetejét olajjal megkenjük.
Sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 25-30 perc
100 g helyett 1 db zsemle tápérték adatai szerepelnek a táblázatban.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 48 | 1,2 | 314 | 52 | 11 |
összes | 482 | 122 | 3153 | 517 | 112 |