Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
28 darabhoz
- 500 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék + 1 tasak instant élesztő, ami a kenyérpor dobozában található
- 80 g kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 3 evőkanál rumaroma
- 40 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 100 ml víz
- 80 g Ráma kocka margarin
- 250 ml fehérjeszegény tej
Díszítéshez
- porcukor
- baracklekvár
Elkészítés
A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk és az instant élesztővel összekeverjük. A többi hozzávalót sorban hozzáadjuk és a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán addig dagasztjuk (dagasztóspirállal) amíg púposan fel nem jön az edénytől.
Ezután meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk kelni, amíg a kétszeresére nem dagad.
A tésztát még egyszer átdagasztjuk és belisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk és kör alakú fánkforma szaggatóval kiszaggatjuk (ha nincs ilyen szaggatónk, akkor megteszi egy pohár is).
A fánkokat meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk állni, míg a kétszeresükre nem dagadnak.
A fánkokat forró olajban maximum 0,5-1 percig sütjük az egyik oldalukon, majd megfordítjuk.
Konyhai papírtörlőre szedjük és hagyjuk kicsit hűlni, majd baracklekvárral és porcukorral meghintve tálaljuk.
A kiszabott mennyiség alapján 28 fánkot kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 37,4 | 1,03 | 289,6 | 57,2 | 6,3 |
1 adag (kb. 36 g) | 13,4 | 0,4 | 104,2 | 20,6 | 2,3 |