Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Az édesburgonyát szinte bármihez felhasználhatjuk, még a palacsintához is. Nem csak gyönyörű színt kölcsönöz a benne található béta-karotin, de édes íze miatt különleges ízvilágot is.
Hozzávalók
2 adaghoz
- 200 g édesburgonya (batáta)
- 100 g fehérjeszegény Damin kenyérpor, vagy Loprofin liszt
- 1 adag Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 40 g eritrit
- 2 g őrölt fahéj
- 3 g sütőpor
- 2 dl fehérjeszegény tej
- 10 g kókuszolaj, vagy bármely más olajat is használhatunk
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. Az édesburgonyát héjastól alufóliába csomagolva az előmelegített sütőbe tesszük, és 35 perc alatt teljesen puhára sütjük.
Sütés után kicsit hűlni hagyjuk, majd kicsomagoljuk, és könnyedén lehúzzuk a burgonya héját. A belsejét villával pépesítjük, majd összekeverjük az elkevert tojáspótló porral és a vanília aromával.
Külön összekeverjük a fehérjeszegény Damin kenyérport az eritrittel, fahéjjal és a sütőporral, majd a többi hozzávalóhoz adjuk. Végül fokozatosan annyi fehérjeszegény tejet adagolunk, hogy folyékony, de sűrű palacsintatésztát kapjunk.
Kókuszolajjal vékonyan megkent serpenyőt felforrósítunk, majd 8-10 cm átmérőjű kis palacsintákat készítünk. Mindkét oldalukat 1-1 percig sütjük. Friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Sütő hőfoka: 220 °C
Sütés ideje: 25 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 39 | 1 | 131 | 25 | 2 |
1 adag | 111 | 2,1 | 273 | 72 | 6,5 |