Varázsolj spagettit sárgarépából, uborkából, karalábéból és megannyi friss zöldségből! Ezek a fehérje- és kalóriaszegény zöldségtészták pofonegyszerűen elkészíthetőek, akár a gyerekek bevonásával is!  Színesek, változatosak, és nem utolsósorban nagyon finomak, próbáld ki őket egytől egyig!

csodabogarhu-zoldseg-tesztak

Zöldségtészták

Tudtad, hogy uborkából, sárgarépából, karalábéból és még jó néhány társukból készíthetsz zöldségtésztát? A cukkini spagettiről már mindannyian hallottunk, de ezen felül még számtalan zöldségből varázsolhatsz kunkori, színes tésztaféléket!

Ezeknek egy része tökéletes nyári fogás, hiszen nem szükséges hozzá sem a tűzhely, sem a sütő, így a lehető legrövidebb időt kell csak a konyhában tölteni és a sütő sem melegíti fel az egész házat. Ha pedig saját konyhakertünk van, a „tésztakészítés” tökéletes módja a zöldségek gyors feldolgozásának! Cikkünkben azonban találtok őszi és téli zöldeket is, így minden évszakra jut néhány fogás! Remek móka elkészíteni ezeket a színpompás finomságokat, van valami elbűvölő abban, ahogy egy szerény gyökérzöldség néhány perc alatt vibráló zöldségtésztává alakul.

A zöldségtészta készítéséhez használhatsz hagyományos zöldséghámozót, vagy egyszerű kézi spirálozót (ezzel uborkát, répát, cukkínit tudsz spagettivé varázsolni). Létezik komolyabb asztali típus is, többféle fejjel, amely már nagyobb zöldségek feldolgozására is alkalmas, illetve például sütni való burgonyaspirálokat is lehet vele alkotni. Ennek a kategóriának is megvan az elektromos verziója, a beszerzésnél érdemes átgondolni, hogy mit- és milyen gyakran készít az ember, illetve mennyi a szabad tárolóhely a konyhában, és ezeknek függvényében választani.

És hogy milyen zöldségekből készítheted a legfinomabb zöldségtésztákat? Olvasd el tippjeinket!

Sütőtök spagetti

A sütőtök spagetti elkészítéséhez válassz hosszú nyakú tököt! Vágd le a magokkal teli alsó részt, de ne dobd ki, a tök duci részét süsd meg, vagy készíts belőle krémlevest.

Ez azon kevés zöldségtészták egyike, amelyet érdemes megfőzni, természetesen nem úgy, mint egy hagyományos spagettit! Enyhén pirítsd a sütőtök csíkokat egy-két percig egy csepp olívaolajjal, míg a zöldség kicsit megpuhul. Itt is az al dente elv érvényesül, mint a klasszikus olasz tésztaételeknél!

És hogy hogyan tálald?

Készíts belőle paradicsomos tésztát, friss fűszerekkel, sok fokhagymával, növényi parmezán sajttal. De kipróbálhatod házi bazsalikomos – olajos mag mentes – pestoval is, esetleg fokhagymás-„tejszínes” verzióban, Alpro zabkrémmel.  

Izgalmas lehet még a „spaghetti aglio e olio” is sütőtökből, itt a pirított zöldséget sóval és borssal ízesítsd, forró, fokhagymás chilis olívaolajjal forgasd össze, majd keverj bele friss, apróra vágott petrezselymet és növényi parmezánt!

csodabogarhu-zoldseg-tesztak2

Cékla-tészta

Csodálatos, ragyogó, élénkvörös zöldségtészta! Nyersen vagy enyhén párolva tálald, és kombináld más spirálozott zöldségekkel, például sárgarépával. Dobd fel házi – olajos mag mentes – pestóval, vagy citromos vinaigrette-tel, a tetejére pedig sült zöldségeket, növényi parmezánt, vagy morzsolt növényi fetasajtot és friss zöldfűszereket tehetsz. Íme, egy gyors vinaigrette recept (egy adag ételhez), a hozzávalókat csak rázd össze egy befőttesüvegben, míg homogén öntetet kapsz:

  • 2 ek vörösborecet
  • 4 ek extraszűz olíva olaj
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 kk méz
  • só, bors

Uborka tészta

Ezek a hűs uborkatészták annyira frissítőek a forró nyári napokon! Vegyítsd őket pirított szezámolajjal és szójaszósszal (ebből válassz alacsony fehérjetartalmút!), friss korianderrel és chilis-fokhagymás sült zöldségekkel egy könnyű ázsiai ételhez. De elkészítheted görög verzióban is, olívaolajjal és -bogyókkal, fokhagymával és növényi fetával.

Sárgarépa spagetti

Tipp: A hosszú, kunkori répatésztához keress szép, dundi répát. Önmagában is nagyon finom tésztaétel készíthető belőle, de még ízletesebb más zöldségekkel vegyítve. Céklával, karalábéval is kiváló, de érdemes kipróbálni uborkával, vagy jégcsapretekkel kombinálva.

A klasszikus mediterrán receptek mellett ázsiai finomságokhoz is remekül passzol. Szójaszósz, pirított szezámolaj, só, lime leve, pici rizsecet, kevéske nádcukor, friss korianderlevél és fokhagyma keverékébe forgasd bele a zöldségcsíkokat, tálald avokádóval és grillezett gomba szeletekkel, egy kevés shiitake még finomabb ízt ad az ételnek!   

csodabogarhu-zoldseg-tesztak3

Jégcsapretek tészta

A jégcsapretek enyhén pikáns, textúrája roppanós. Ha picit megpárolod olajon, veszít a csípősségéből és nagyon kellemes, lágy, semleges ízvilágot kapsz. Áttetsző fehér színe miatt remek helyettesítője a rizstésztának, próbáld ki a fenti ázsiai étel-tippjeinket jégcsapretekkel!

Nyári tök, vagy spagettitök tészta

Ezek a napsütötte töktészták a cukkíni spagetti közeli rokonai. Ugyanolyan kellemes textúrával és enyhe ízzel rendelkeznek, és nyersen vagy enyhén párolva is ízletesek. Tálald őket klasszikus olasz paradicsomos mártásokkal, vagy – olajos mag mentes – pestóval, esetleg keverd őket hagyományos Loprofin spagetti tésztához, ha kiadósabb fogásra vágysz. Isteni tésztasalátát is készíthetsz ezzel a kombinációval, még kevesebb fehérjével és alacsonyabb kalóriatartalommal, mint eddig!

Karalábé spirálok

A nyers karalábé a kedvenc ropogtatnivalód? Vagy inkább párolva szereted? Készíts karalábé spagettit párolva, vagy nyersen, és pótold vele a jégcsapretket, vagy keverd répával az ázsiai tésztaételekben, esetleg készíts belőle bazsalikomos, paradicsomos, növényi parmezános fogást.   

Édesburgonya tészta

A sütőtökhöz hasonlóan az édesburgonya tésztát is dinszteld meg kicsit fogyasztás előtt. Készíts hozzá fűszeres paradicsommártást, vagy próbáld ki a spagetti aglio e olio receptet édesburgonyából, esetleg rendhagyó módon fogyaszd Alpro zabkrémből és növényi cheddar sajtból készült szósszal. Ez utóbbit ízesítsd egy csipetnyi csilivel és sok fokhagymával, illetve ízlés szerint friss zöldfűszerekkel!    

Cukkini spagetti

Az enyhe ízű, finom zöldségből készült tésztaételek nem véletlenül népszerűek! Egészségesek, sokoldalúak, és végtelenül egyszerű elkészíteni őket. A cukkinitésztát tálald nyersen, hogy megőrizze al dente jellegét, de természetesen, ha szeretnéd, néhány csepp olívaolajon megpárolhatod. Vigyázz, hogy ne főzd túl sokáig – csak néhány perc kell ahhoz, hogy szétfőjön!

Ízletes, fűszeres mártással, például növényi sajtból készült zabkrémes szósszal, olaszos mártásokkal, vagy – olajos mag mentes – pestóval tálalva a cukkíni spagetti önmagában is nagyon finom. Érdemes azonban Loprofin tésztával keverve is kipróbálni, hogy könnyedebbé tedd legkedvesebb tésztaételeidet.

További növényi kedvencek, amelyeket érdemes kipróbálni

Ha szereted a növényi tésztákat, ezeket a „gabonákat” is imádni fogod:

  • Karfiol rizs, vagy kuszkusz
  • Brokkoli rizs

Mindig tartsd szem előtt a fenilalanin toleranciát! Csak olyan alapanyagokat és mennyiségeket használj fel, amelyek alapján az étel phe értéke biztosan belefér a napi mennyiségedbe!

Forrás: https://www.loveandlemons.com/veggie-noodles/