Alkoholfogyasztásra vonatkozó tanácsokPKU-val élni nem jelenti azt, hogy tilos alkoholt fogyasztani. Csak tisztában kell lenni azzal, milyen típusú alkohol fogyasztható. Ugyanúgy, mint minden embernek, meg kell fontolnod, egyáltalán kapcsolatba kerülj-e vele? Gondolj arra, hol kell meghúznod alkoholfogyasztásod határát!

Mit kell tudnod?

  • Csak 18 éves kor felett fogyaszthatsz alkoholt
  • Az alkoholos italokkal nincs különösebb probléma a PKU-s diétában. A mixelt italok, mint pl. gin tonikkal, baccardi cola vagy vodka citrommal egyaránt PHE mentes. A bor, pezsgő, likőrök és édes borok alig tartalmaznak PHE-t.
  • Néhány alkoholtartalmú ital, például amiben tej, tojás vagy tejszín van, tartalmazhat fehérjét, így fenil-alanint (PHE) is. Ha úgy döntesz, hogy ilyeneket iszol, a szokásos módon számon kell tartania a bevitelt
  • A szeszes italokat diétás üdítőkkel is lehet keverni. Sok diétás üdítő is, mivel édesítőszer van benne, tartalmaz PHE-t. Ha italt szeretnél keverni magadnak, ne diétásat válasz!
  • Az olyan alkoholos italok, amelyek nem tartalmaznak PHE-t, nem befolyásolják a vér PHE-szintjét. Ugyanakkor ne feledd: a túl sok alkohol fogyasztása PKU-val élőkre és a többiekre ugyanúgy hat!

Borok

A borok, mivel gyümölcsalapúak alig tartalmaznak PHE-t, beilleszthetőek a diétába. Korlátlanul természetesen nem fogyaszthatóak.

Sörök

A sörök általában magas fehérjetartatalmú gabonafélékből készülnek, a diétába korlátlanul nem illeszthetőek be. Természetesen, így az ízesített sörök sem fogyaszthatóak korlátlanul. Néhány light sörfajta szintén tartalmaz aszpartámot, ezért mindig ellenőrizd le a a címkét. A sör PHE tartalmával számolnod kell, fél liter sörben 140 mg phe van.

Az italok aszpartámtartalma

A diétás üdítőkkel kevert alkoholos italok (például rum diétás kólával) tartalmaznak aszpartámot. Mivel az aszpartám PHE-t tartalmaz, fogyasztását kerülni kell.
Néhány sörfajta szintén tartalmaz aszpartámot, ezért mindig ellenőrizd le a a címkét.

Tejszínes italok

A tejszínes alkoholos italok (mint például a Baileys, a krémlikőrök vagy krémes koktélok) tartalmaznak fehérjét, úgyhogy ezek fogyasztását jobb kerülni.

Megjegyzés: A PKU diétája egyénenként különbözik, az itt leírt információk tehát csak iránymutató jellegűek. A dietetikusod és/vagy az orvosod a PKU kezelésével kapcsolatos minden kérdésedről tájékoztatást fog adni Neked és a családodnak is, fordulj hozzájuk bizalommal!