Fogyni szeretnékA fehérjeszegény diétát tartó emberek fogyására vonatkozó alapelvek megegyeznek a normál étrenden lévőkével. Ez azt jelenti, hogy vagy kevesebb energiát (kalóriát) kell bevinned, mint amennyit a szervezeted felhasznál, vagy a fizikai aktivitásod szintjét kell növelni. A fogyás érdekében nem szabad csökkenteni az elfogyasztott fehérjepótló tápszer mennyiségét! Működj együtt a dietetikusoddal kérd ki és fogadd meg a tanácsait!

Fogyáskor a heti 1 kilogrammos, fokozatos testtömeg csökkenés legyen a cél! A hirtelen fogyás vagy „gyorsított diéta” (700 kalória körüli napi energiabevitel) azt eredményezheti, hogy a véredben a speciális aminosavak szintje megemelkedik. Kérd ki az orvosod vagy dietetikusod segítségét, hogy a megfelelő élelmiszerek és a legalacsonyabb energia tartalmú fehérjepótló tápszert fogyaszd a fogyókúra alatt. Kifejezetten kérdezz rá a dietetikusodnál arra, hogy melyik kalóriaszegény tápszereket fogyaszthatod.

 

Hasznos tipp!

Azok az élelmiszerek, amiket naponta fogyasztasz, a fogyásra nézve döntő jelentőséggel bírnak. Csak kis változtatásokat vezess be a napi étrendedbe, amiket hosszú távon is meg tudsz tartani – ez meghozza a tartós eredményt! Következetesség, ez legyen az alapelved. Mindig a hosszú távú sikerre gondolj, az meg is fog maradni, meg tudod őrizni majd az elért eredményt!

Vezess étkezési naplót, amit a dietetikusoddal értékeljetek ki közösen. Ebből láthatod, hogy mennyi kalóriát vittél be a nap folyamán, mennyi kalóriát jelentett a fehérjepótló tápszer és hol tudsz még egy kicsit spórolni, ha szükséges.

 

Gyakori kérdések

Mielőtt bármit is változtatnál az étrendeden, kérjük, kérdezd meg az orvosodat vagy dietetikusodat.

 
Naponta hányszor kellene étkeznem?

Napi három fő étkezés. Ne hagyj ki étkezést! Csak akkor nassolj az étkezések között, ha éhes vagy és ilyenkor is csak kalóriaszegény ételeket (például zöldségeket, gyümölcsöket) fogyassz. Nagyon finom a nyers sárgarépa, az alma, a málna, az eper és még sorolhatnám. Természetesen a fehérjetartalomra mindig oda kell figyelni! Ha teheted, akkor mindig az idénynek megfelelő friss gyümölcsöt, zöldséget válassz!

 

Naponta hányszor kellene fogyasztanom a fehérjepótló tápszerből?

3-4 alkalommal a nap folyamán egyenletes időközönként elosztva, vagy ahogy az orvosod vagy dietetikusod javasolta.

 

Mi a helyzet a fehérjeszegény tápszerválasztással?

Először is, a tápszert mindig úgy fogyaszd el, ahogy azt az egészségügyi dolgozók javasolták. Érdeklődj a kalóriaszegény, könnyebb összetételű tápszerek iránt. A különböző fehérjepótló tápszerek a zsír- és szénhidráttartalmuk szerint különböző kalóriabevitelről gondoskodnak. Kérjük, mindig kérdezd meg az orvosodat vagy dietetikusodat arról, hogy Neked melyik lenne a legmegfelelőbb termék.

 

Mi a helyzet a zsírral?

Csökkentsd le az étrendedben a zsírokat. Használj kevesebb olajat, vajat és margarint. Az ételeket zsíradék nélkül készítsd el, jó módszer lehet a grillezés, a párolás vagy a sütés. Csak minimális mennyiségben fogyassz olajban sült élelmiszereket, például sült krumplit. A burgonya amúgy is gazdag fehérjében!

 

Mi a helyzet a cukorral?

Csökkentsd le az étrendedben a cukorbevitelt. Fogyassz kevesebb cukrot és cukrozott italt, például kólát vagy gyümölcslevet. Csökkentsd le a fehérjeszegény sütemények és édességek fogyasztását.

 

Van olyan speciális tápszer, ami segít a helyzetemen?

Hasznos lehet, ha a korábban fogyasztott, kalóriadús termékeket kis adagokban zsírszegény élelmiszerekre (például a kenyérre kenhető, zsírszegény élelmiszerekre, zsírszegény majonézre) cseréled. Szokás szerint ellenőrizd le a címkén a fehérjetartalmat, illetve azt, hogy a termék tartalmaz-e aszpartámot, azaz mesterséges édesítőszert. A fehérjepótló tápszer kiválasztása szintén segíthet a napi kalóriabevitel mérséklésében. Kérdezd meg az orvosodat vagy a dietetikusodat arról, hogy Neked melyik lenne a legmegfelelőbb termék.

 

Van ötleted arra, hogy mit nassoljál?

Gyümölcsöket, nyers zöldségeket, 1-2 szelet egyszerű, fehérjeszegény kétszersültet, 1-2 szelet fehérjeszegény vajjal vagy zsíradékkal vékonyan megkent kenyeret.

 

„Mennyire vagyok aktív?”

Mindenféle aktivitáshoz energia vagy „kalória” szükséges. A napi aktivitásba az alvástól a vezetésen és a tévénézésen át a testmozgásig minden beletartozik. A napi aktivitási szintje ugyanúgy sokat számít a testtömeg tekintetében, mint az, hogy mit és mennyit eszel. Ennek az az oka, hogy a testtömeg stabilan tartásához ugyanannyi kalóriát kell elégetni, mint amennyit megeszel. Az aktivitása nyomon követésének célszerű, egyben szórakoztató módja, ha veszel egy lépésszámlálót, ami számolja az általad megtett lépéseket.

 
Elegendő ha „mérsékelt” testmozgást végzel?

Az ajánlott iránymutatás szerint naponta legalább 30 percet kellene mérsékelt aktivitással mozognunk. A példák között találjuk a tempós gyaloglást, a biciklizést, a táncot vagy a lépcsőn felfelé való haladást. Ezek elegendők a pulzus megemeléséhez, aminek következtében kissé lihegni fogsz, de nem leszel kifulladva.

 
Az aktív életmód előnyei

Sokkal jobb, ha olyan egyszerűbb testmozgást tudsz végezni, ami beleillik a mindennapi rutinodba, mint havi egy alkalommal kifulladásig edzeni a konditeremben. Nagyon jó lehet, ha közösségi órára mész, a jó hangulat, a zene, a közös mozgás inspirálhatja az embert a magasabb teljesítményre. Meg kell találnod azt a fajta mozgást, ami közel áll a szívedhez és örömödet leled benne. A magasabb fokú aktivitás sok előnnyel jár, többek között az alábbiakkal:

  • megnövekedett energiaszint
  • javuló vérnyomás
  • jobb izomtónus
  • védelem a szívbetegségek ellen
  • testtömeg csökkenés

Fontos megjegyezni, hogy a fogyókúrának része kell lenni a testmozgásnak, mert e nélkül, előfordulhat, hogy az izomtömegedből vesztesz először és nem a zsírtömeged változik.

 

Megjegyzés: A PKU diétája egyénenként különbözik, az ebben a cikkben foglalt információ tehát csak iránymutató jellegű. A dietetikusod és/vagy az orvosod a PKU kezelésével kapcsolatos minden kérdésedre tájékoztatást fog adni Neked és a családodnak.