Tinédzsert nevelni nehéz munka. Gyakori a veszekedés, a kiabálás, a sírás. De akármennyire is feszegetik a határokat és a szüleik türelmét, soha ne feledjük: egy hormonok által megzavart gyerek áll előttünk, és nem egy bosszantó kisördög. A karcos, mogorva felszín alatt egy érzékeny, bizonytalan mimóza lapul, akinek sok-sok segítségre és biztos családi háttérre van szüksége, amit úgy kell biztosítani, hogy észre se vegye. PKU-sként ez az időszak sokkal nehezebb számára, mint a kortársainak, mert saját egészsége érdekében muszáj felelősségteljes döntéseket hoznia. Épp ezért sokkal több támogatásra és szeretetre van szüksége ebben az időszakban, és sokkal nagyobb türelemre részünkről. Alapvető fontosságú, hogy fenntartsuk a bizalmat a legnagyobb viharok idején is, mert csak így tudunk segíteni a diétájában.

Nézzünk meg néhány tipikus problémát és a lehetséges megoldásokat!

PKU diéta

Állandóan éhes

A tinik növésben vannak, és eszméletlen mennyiségű ételt tudnának behabzsolni egy nehéz nap végén. Ez minden családnak döbbenetet okoz, nem csak ott, ahol PKU-s van. Mi azonban nem bízhatjuk a véletlenre, mit eszik ilyenkor a gyerek. Nagyon fontos hát, hogy legyenek olyan előre elkészített ételek a fagyasztóban, amiket ilyen esetben könynyen, gyorsan és akár egyedül is elkészíthet. Ha ugyanis éhes marad, nagyobb az esélye annak, hogy mellé eszik valami olyat, amit nem lett volna szabad.

Túl sokat szed

A tinik többsége nem használ már mérleget – ránézésre lövik be, mennyi sült krupmlit vagy rizst tehetnek a tányérjukra. A szem azonban hajlamos megcsalni az éhes embert és hajlamos sokkal többet szedni a tányérjára, mint azt gondolná. Érdemes hát – különösen ha a szintek növekedni kezdenek – ellenőrizni, mit tippel a gyerek és mi a valóság. Azt is érdemes tudatosítani benne, hogy lehet, hogy három tál fehérje szegény tésztát is meg tudna enni, de egy egészséges felnőtt adagja akkor is csak 70-80 gramm száraztészta (kifőzve 120-150 gramm). Ha ennek rendszeresen a többszörösét eszi meg, akkor az egyenes út az elhízás felé vezető úton.

Vágyik az édességre

A menstruáció idején sok nő tapasztalja, hogy megnő az édesség, a csoki iránti vágy a szervezetében. Sok PKU-s tinilány ezeken a napokon „rontja el” a diétáját, noha ezt okos tervezéssel meg lehet előzni! A hagyományos csokoládék többségében valóban túl magas a fehérje, de azért léteznek alacsony fehérjetartalmú desszertek, és előre el lehet készíteni olyan házi fagyit vagy süteményt, amely nem veszélyezteti a diétát.

Evészavarok

A PKU-sok ételhez, étkezéshez való viszonya elég bonyolult. Nem csak a folyamatos korlátozások nehezítik az életüket, de jellemző gyermekkori élményük a tápszer szülők általi erőltetése is, és az érzés, hogy nem rendelkeznek a saját testük, döntéseik, életük felett úgy, ahogyan kortársaik. Gyakran éreznek bűntudatot, amikor olyasmit esznek, amit nem lenne szabad, és nem ritkaság, hogy ezután éhezéssel, vagy hányással próbálják meg helyrehozni a diétahibát. Mivel mind az anorexia, mind a bulimia nagyon súlyos betegség, amely halálos kimenetelű is lehet, nagyon fontos, hogy ha ilyesmire gyanakszunk, minél hamarabb beszéljünk a gondozóközponttal, mert a PKU-sok esetében a magas vérszintek és az azzal együtt járó mentális zavar súlyosbíthatja a gondokat.

Alkoholt akar inni

Bár ebben az életkorban még legálisan nem lehet alkoholt fogyasztani, sok tinédzser kipróbálja a szeszes italokat, jóval a 18. születésnapja előtt. Nem érdemes homokba dugni a fejünket, és úgy csinálni, mintha a mi gyerekünk soha nem tenne ilyesmit. Inkább beszélgessünk el velük, de ne csak az alkohol veszélyeiről, hanem azok fehérjetartalmáról is. Beszéljük át, mi az, amit jobb, ha nem próbálnak ki, és mi az, ami esetleg, mértékkel belefér a diétájukba. Fontos, hogy ha alkoholt fogyasztanak, akkor nézzék meg annak a fehérjetartalmát, és azt is ellenőrizzék, nem tartalmaz-e aszpartámot. Gyümölcsös ízű likőrök, koktélok tartalmazhatnak édesítőszereket. Okosabb az is, ha kerülik a tejszínes, tojásos likőröket, mert azoknak is magas a fehérjetartalma, akár a sörnek, így jobb, ha nem ezekből kóstolgatnak. Az égetett szeszekben és a borokban nincs fehérje, de ettől még ezeket sem ajánlott mérték nélkül fogyasztani, különösen akkor, ha esznek is mellé. A hagyományos “alkoholt felszívó” zsíros ételek többsége ugyanis nem fér bele a PKU-s diétába.

Terhesség

Bár ebben a korban még nagyon korainak tűnik, a lányokkal minél hamarabb muszáj beszélni a maternális PKU-ról. Tudatosítani kell bennük, hogy a nem tervezett terhességnek az ő esetükben óriási veszélye van a magzatra nézve, és ha egészséges kisbabát szeretnének, a fogantatás előtt még a jelenleginél is jóval szigorúbb diétát kell követniük.