Mi lehet finomabb, mint a frissen kisült PKU-s kenyeret megkenni valami ínycsiklandóan finom szendvicskrémmel? Az avokádót kevesen használják, legtöbbször azért, mert nem is ismerik, pedig aki egyszer megkóstolta, szívesen fogyasztja.
Az avokádó (vagy, ahogy nevezni szokták: aligátorkörte) tulajdonképpen a zöldségek és a gyümölcsök között helyezkedik el. Nagyon jellemző a magas zsiradéktartalma, közel 30 %-os, mely azt eredményezi könnyen pürésíthető, kenhető.
Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
- 1 db avokádó
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés
Az avokádót megpucoljuk, lehetőség szerint ne fém késsel, mert attól ugyanúgy bebarnul, mint a padlizsán, hanem a körmünkkel le tudjuk húzni a héját, amikor már érett. Az avokádó vásárlásánál, mindig friss, kemény gyümölcsöket vegyünk, ne barnát, túlérettet. Az érési folyamat otthon is folytatódhat, és akkor használjuk fel, amikor a legoptimálisabb.
Ha megpucoltuk műanyag késsel, érdemes óvatosan félbevágni, mert a közepén egy nagy magot találunk, melyet kézzel ki tudunk venni. Egy villa segítségével törjük pépessé, majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, és citromlevet. Habosra keverjük el, és díszesen tálalva kínáljuk friss PKU-s kenyérhez, péksüteményhez.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 118 | 2 | 225 | 1,7 | 22,7 |
1 adag (30 g) | 36 | 0,6 | 68 | 1,7 | 6,8 |