Mi lehet finomabb, mint a frissen kisült PKU-s kenyeret megkenni valami ínycsiklandóan finom szendvicskrémmel? Az avokádót kevesen használják, legtöbbször azért, mert nem is ismerik, pedig aki egyszer megkóstolta, szívesen fogyasztja.
Az avokádó (vagy, ahogy nevezni szokták: aligátorkörte) tulajdonképpen a zöldségek és a gyümölcsök között helyezkedik el. Nagyon jellemző a magas zsiradéktartalma, közel 30 %-os, mely azt eredményezi könnyen pürésíthető, kenhető.

Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

  • 1 db avokádó
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Az avokádót megpucoljuk, lehetőség szerint ne fém késsel, mert attól ugyanúgy bebarnul, mint a padlizsán, hanem a körmünkkel le tudjuk húzni a héját, amikor már érett. Az avokádó vásárlásánál, mindig friss, kemény gyümölcsöket vegyünk, ne barnát, túlérettet. Az érési folyamat otthon is folytatódhat, és akkor használjuk fel, amikor a legoptimálisabb.

Ha megpucoltuk műanyag késsel, érdemes óvatosan félbevágni, mert a közepén egy nagy magot találunk, melyet kézzel ki tudunk venni. Egy villa segítségével törjük pépessé, majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, és citromlevet. Habosra keverjük el, és díszesen tálalva kínáljuk friss PKU-s kenyérhez, péksüteményhez.

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 225 1,7 22,7
1 adag (30 g) 68 1,7 6,8