Szatmári Ferenc receptje (szatmariferi.blog.hu, Feri, a főzelékes)
Hozzávalók
3 adaghoz
- 1 evőkanál Rama laktózmentes sütőmargarin
- 3 evőkanál olaj
- 75 g vöröshagyma
- 500 g burgonya, 2-3 cm-re kockázva
- 0,5 tk só
- 2 db babérlevél
- 400 ml alaplé (1 db Maggi zöldségleves kocka + 400 ml víz, vagy főtt zöldségekből 400 ml alaplé)
- 1 dl Hideg Nyalat paleo natúr joghurt
- 1 evőkanál étkezési keményítő (búza vagy kukorica)
- 0,5 db érett avokádó
- 10 g petrezselyemzöld, aprítva, a szára vékonyra karikázva
- pár evőkanál víz
Elkészítés
A laktózmentes margarint közepes lángon összeolvasztom az olajjal egy lábosban. Ráborítom a hagymát, finoman sózom, majd 3-4 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon.
Ráborítom a krumplit, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevelet, a petrezselyem szárát, sózom és fedő alatt forrástól számítva 12-13 percig főzöm. Vigyázok, hogy ne főzzem túl, maradjon kicsit harapható.
Az érett avokádót belekockázom egy magas falú mérőedénybe, rámerek egy bő merőkanálnyi főzeléket és az egészet összepürésítem. Visszaöntöm az alaphoz.
A paleo joghurot kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Belekeverem a citrom levét, lereszelt héját és a petrezselyem kétharmadát.
A kiszabott mennyiség alapján 3 adag főzeléket kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 82 | 0,99 | |||
1 adag (kb. 280 g) | 230 | 2,7 |