Gyüre Eszter dietetikus receptje (anyagcserediet.szeged@gmail.com, 06 30 422 8658)
Hozzávalók
5 adaghoz
A leveshez
- 200 g burgonya (hámozott)
- 80 g sárgarépa (hámozott)
- 60 g fehérrépa (hámozott)
- 30 g zeller (hámozott)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 g sertészsír
- 2 db Maggi Magyaros Gulyásleveskocka
- 2 l víz
- só
A burgonyagombóchoz
- 80 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú lisztkeverék
- 5 g Loprofin alacsony fehérjetartalmú tojáspótló por + 20 ml víz
- 0,5 evőkanál olaj
- só
Elkészítés
A meghámozott burgonyát kockára vágjuk és kb. 1,5-2 liter sós vízben feltesszük főni.
Közben a meghámozott fehérrépát és sárgarépát karikára vágjuk, a hámozott zellert pedig kockára vágjuk.
Amikor a burgonya megfőtt, akkor kivesszük a főzővízből és áttörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A burgonya főzővizét ne öntsük ki, tegyük félre, mert arra szükség van a továbbiakban!
A sertészsírt egy lábasba rakjuk, közepes hőfokon megdinszteljük rajta a sárgarépát, fehérrépát és a zellert, majd hozzáöntjük a burgonya főzőlevét. Beletesszük az 1 egész vöröshagymát, 1 egész gerezd fokhagymát és az egészet együtt főzzük. Fontos, hogy a vöröshagymát és a fokhagymát nem kell feldarabolni, egészben kerüljön a levesbe, mivel a végén el kell távolítani!
Közben elkészítjük a burgonyagombócot. Az áttört, kihűlt burgonyához hozzáadjuk a vízzel elkevert alacsony fehérjetartalmú tojáspótló port a napraforgó olajat és a sót, majd jól összegyúrjuk. Ezután 2 részre osztjuk és közepes vastagságú rúddá formáljuk. A rudakat 1,5 cm hosszúságú darabokra vágjuk majd egyenként gombócokat formálunk belőlük.
A levesbe 2 db Maggi magyaros gulyásleves kockát teszünk és a gombócokat is beletesszük, majd kb. 20-25 percig főzzük.
A kiszabott mennyiség alapján 5 adag levest kapunk.
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 22,5 | 0,48 | 48,5 | 8,2 | 1,91 |
1 adag (kb. 345 ml) | 77,6 | 1,65 | 167,3 | 28,29 | 6,58 |