Szívesen fogyasztunk teához, kakaóhoz, vagy felnőttek esetében egy jó tejeskávéhoz kekszeket, rágcsálnivalókat. A PKU-s kekszek könnyen kiszáradhatnak magas keményítőtartalmuk miatt, így jó ötlet, ha gyümölcsöket keverünk a tésztába, mely nemcsak kellemes ízt kölcsönöz, hanem garantálja, hogy hosszabb ideig eltartható legyen.
Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)

Hozzávalók

  • 120 g vaj (hideg)
  • 80 g porcukor
  • 1 db tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
  • 200 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g koktél cseresznye, apróra vágva, aprítva
  • 1-2 evőkanál fehérjeszegény tejital vagy por
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet
Máz
  • 80 g porcukor
  • 1,5 evőkanál citromlé

Elkészítés

A koktélcseresznyét késes aprítógépben, felaprítjuk. Az alapanyagokat összedolgozzuk, és fél cm vastagságúra kinyújtjuk. 8 cm-es átmérőjű köröket szaggatunk belőle, melyeknek a közepét is kiszaggatjuk egy 2,5 cm-es kiszúró formával. Sütőlemezen megsütjük, majd ha kihűlt porcukor, és citromlé keverékével díszítjük, azaz végigcsorgatjuk kiskanállal a tetejükön, mintha vonalakat írnánk rá.

Fém süteményes dobozban hetekig eláll, ha addig el nem fogy ☺.

Sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 12-15 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 589 98 24