Szívesen fogyasztunk teához, kakaóhoz, vagy felnőttek esetében egy jó tejeskávéhoz kekszeket, rágcsálnivalókat. A PKU-s kekszek könnyen kiszáradhatnak magas keményítőtartalmuk miatt, így jó ötlet, ha gyümölcsöket keverünk a tésztába, mely nemcsak kellemes ízt kölcsönöz, hanem garantálja, hogy hosszabb ideig eltartható legyen.
Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
Hozzávalók
- 120 g vaj (hideg)
- 80 g porcukor
- 1 db tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
- 200 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g koktél cseresznye, apróra vágva, aprítva
- 1-2 evőkanál fehérjeszegény tejital vagy por
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
Máz
- 80 g porcukor
- 1,5 evőkanál citromlé
Elkészítés
A koktélcseresznyét késes aprítógépben, felaprítjuk. Az alapanyagokat összedolgozzuk, és fél cm vastagságúra kinyújtjuk. 8 cm-es átmérőjű köröket szaggatunk belőle, melyeknek a közepét is kiszaggatjuk egy 2,5 cm-es kiszúró formával. Sütőlemezen megsütjük, majd ha kihűlt porcukor, és citromlé keverékével díszítjük, azaz végigcsorgatjuk kiskanállal a tetejükön, mintha vonalakat írnánk rá.
Fém süteményes dobozban hetekig eláll, ha addig el nem fogy ☺.
Sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 12-15 perc
Tápanyagtartalom
Mennyiség | Phe (mg) | Fehérje (g) | Energia (kcal) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 17 | 0,5 | 589 | 98 | 24 |