Kiss Erika dietetikus receptje (kisserikadietetikus@gmail.com, 06 20 825 8299, pkudieta.blogspot.hu)
 
Az édesburgonyát szinte bármihez felhasználhatjuk, még a palacsintához is. Nem csak gyönyörű színt kölcsönöz a benne található béta-karotin, de édes íze miatt különleges ízvilágot is.

Hozzávalók

2 adaghoz
  • 200 g  édesburgonya (batáta)
  • 100 g  fehérjeszegény Damin kenyérpor, vagy Loprofin liszt
  • 1 adag  Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
  • 1 evőkanál  vanília aroma
  • 40 g  eritrit
  • 2 g  őrölt fahéj
  • 3 g  sütőpor
  • 2 dl  fehérjeszegény tej
  • 10 g  kókuszolaj, vagy bármely más olajat is használhatunk

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. Az édesburgonyát héjastól alufóliába csomagolva az előmelegített sütőbe tesszük, és 35 perc alatt teljesen puhára sütjük.

Sütés után kicsit hűlni hagyjuk, majd kicsomagoljuk, és könnyedén lehúzzuk a burgonya héját. A belsejét villával pépesítjük, majd összekeverjük az elkevert tojáspótló porral és a vanília aromával.

Külön összekeverjük a fehérjeszegény Damin kenyérport az eritrittel, fahéjjal és a sütőporral, majd a többi hozzávalóhoz adjuk. Végül fokozatosan annyi fehérjeszegény tejet adagolunk, hogy folyékony, de sűrű palacsintatésztát kapjunk.

Kókuszolajjal vékonyan megkent serpenyőt felforrósítunk, majd 8-10 cm átmérőjű kis palacsintákat készítünk. Mindkét oldalukat 1-1 percig sütjük. Friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Sütő hőfoka:  220 °C
Sütés ideje:  25 perc

Tápanyagtartalom

Mennyiség Phe (mg) Fehérje (g) Energia (kcal) Szénhidrát (g) Zsír (g)
100 g 131 25 2
1 adag 273 72 6,5